Záhada jménem mayský kalendář vyřešena?

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TOP články / 3. 5. 2023

Vědci konečně rozluštili světoznámý mayský kalendář, který čítá dlouhých 819 dní. Jeho skutečný význam je opravdu úžasný.

Sousloví mayský kalendář – kalendář starověké civilizaci předkolumbovské Ameriky – jste už určitě slyšeli mnohokrát. Jen vzpomeňte, jak v roce 2012 mnozí čekali na konec světa, který údajně předpověděli mayští kněží. Samozřejmě se nikdo nedočkal. Vědci vysvětlili, že ve skutečnosti šlo v kalendáři o střídání dvou epoch, tedy jedna skončila, druhá začala. Zmatení nadšenci to však interpretovali jako konec světa. Záhad ukrývá mayský kalendář však ještě stále dost. Autoři článku, jenž právě vyšel v Cambridge University Press, s hrdostí tvrdí, že mnohá tajemství vyřešili.

Moudří Mayové

Mayové měli na svou dobu úžasné astronomické znalosti a dokázali provádět složité výpočty – o pohybech planet na obloze, o zatměních Slunce a Měsíce. Moderní astronomové a archeologové se již mnoho let snaží pochopit, jaký význam dávní učenci vkládali do svého 819denního kalendáře. Je založen na pohybech planet ve Sluneční soustavě. Těch, které jsou viditelné pouhým okem – protože samozřejmě Mayové neměli dalekohledy – Venuše, Mars, Merkur, Saturn a Jupiter.

Avšak sinodické periody planet (tak se označuje časový úsek mezi dvěma konjunkcemi téže planety s Měsícem, pokud se díváte ze Země) se do tohoto 819denního kalendářního cyklu nevejdou. Jak je to možné? Zdá se, že Johnu Lindenovi a Victorii Brickerové z Tulanské univerzity (USA) se podařilo dát skládačku hádanek dohromady. Ukázalo se, že je to složitější, než se dříve myslelo.

Mayský kalendář rozluštěn

Zde je řešení – na 819denní kalendář se nemá pohlížet jako na samostatný úsek, ale jako na součást delšího cyklu: skládá se z dvaceti stejných 819denních období. Celkem 16 380 dní, v nám známém systému je to 45 let. Následně se to všechno sečte, a to pro každou planetu známou v době Mayů – při respektování doby rozkvětu této civilizace – tedy mezi lety 250 a 900 našeho letopočtu.

  • Merkur: synodická perioda 117 dní je 7 period během jednoho 819denního cyklu.
  • Mars: synodická perioda je 780 dní, což na první pohled nemá žádnou souvislost s 819denním kalendářem. Ale 16 380 dní je přesně 21 synodických period Marsu!

Podobná logika funguje i u Venuše, Saturnu a Jupiteru. Starověcí astronomové evidentně vytvořili kalendář kombinující znalosti o všech planetách. A připomeňme, že tento kalendář není jediný.

Mayové měli nám známý rok o 365 dnech založený na slunečním kalendáři, tzv. Haab, a kalendář Tzolkin o 20 obdobích po 13 dnech pro věštění a rituály. Ty byly spojeny do 52letého cyklu. Obecně řečeno, tak chytře to všechno zabalili, že na to dodnes vědci s pomocí moderních počítačů nemohou přijít. Mayský kalendář skrývá ještě spoustu záhad.

autor: Tomáš Stěhule
foto: commons.wikimedia.org
Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit