Zámek Lemberk a podivné neobjasněné jevy

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / DĚSIVÉ LEGENDY / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / 18. 9. 2023

Barokní zámek Lemberk, který najdeme nedaleko Jablonného v Podještědí, patří mezi velmi tajemná a mystická místa naší země. Jeho historie sahá do dávné minulosti.

Předchůdcem dnešního raně barokního zámku byl již středověký hrad, založený v polovině 13. století Havlem z rodu Markvarticů. Havel z Lemberka působil na dvoře krále Václava I. a jeho syna Přemysla Otakara II. Jeho manželka Zdislava z Lemberka pocházela z Křižanova na Moravě a do širšího povědomí veřejnosti se dostala v roce 1995, kdy byla papežem Janem Pavlem II. prohlášena za svatou. Zázraky, které prý Zdislava z Lemberka konala, však nejsou jedinou záhadou, která se k Lemberku váže.

Nevysvětlitelných úkazů je zde totiž hned několik. Kde se bere pláč v prázdných komnatách a proč v noci hrají v kapli varhany? Kromě toho jsou tady často slyšet zvláštní zvuky, jako kdyby někdo po chodbách stěhoval těžký nábytek, ale kdo? Někteří návštěvníci si stěžovali na zvláštní pocit, prý jako kdyby za zády slyšeli šouravé kroky. Nikoho však neviděli. V roce 1992 dokonce kastelánka zavolala policii kvůli podezřelému hluku, který tehdy slyšeli rovněž také i turisté. Nic se však nezjistilo. Zámkem se tedy i nadále šíří velmi zvláštní a rozmanité zvuky, praskání dřeva, podivný rámus – ale nikdy nezareagoval ani alarm. Velmi zvláštní je pak též skutečnost, že jsou zde ostražitá i zvířata. Co se tady tedy vlastně děje?

Na vlastní kůži

Kvůli těmto záhadným paranormálním jevům zámek Lemberk v roce 1977 navštívil známý badatel a záhadolog Ivan Mackerle, jenž na zámku i přespal. Jak později sám vyprávěl, začal po půlnoci poskakovat a jako ve větru kmitat plamen svíčky. Nikdo z přítomných badatelů však závan větru nepocítil. Současně se nad jejich hlavami ozvalo trojí hlasité, zřetelné klepnutí. Chvíli bylo ticho, aby posléze podkroví nad nimi naplnil zvuk těžkých kroků, které se ozývaly nad celou kaplí.

Ovšem následný průzkum podkroví prokázal, že chůze zde by byla technicky nemožná. Aby záhad nebylo málo, nebyla nikterak narušena ani souvislá silná vrstva prachu a nedošlo rovněž ani k zpřetrhání jediné pavučiny. Navzdory všem těmto strašidelným úkazům se však zdá, že zdejší paranormální síly nechtějí nikomu uškodit.

Drží snad nad tímto místem svoji ochrannou ruku samotná svatá Zdislava? Také okolí zámku Lemberk totiž působí velmi silným, avšak pozitivně laděným dojmem. Najdeme zde také několik bezesporu pozitivních míst. Energii můžeme načerpat kupříkladu u Zdislaviny studánky, léčivého pramene s vysokým obsahem stříbra. I nedaleké Jablonné v Podještědí, kam má mimochodem prý údajně vést podzemní chodba z Lemberka, působí velmi uklidňujícím dojmem. Ve zdejší bazilice svatého Vavřince a svaté Zdislavy jsou též umístěny ostatky této světice.

autor: Petr Matura
foto: Petr Matura


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit