Tajemný Mělník v pověstech a legendách

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 7. 6. 2023

Historie středočeského města Mělník sahá do dávné minulosti, což poznáme mimo jiné rovněž i podle jeho samotného názvu.

Mělník je totiž původně označení pro kopec z mělnících se hornin. První písemné zmínky o této oblasti pocházejí již z 9. století a samotný vznik města se datuje do 13. století. Není tedy divu, že město s tak bohatou historií až do dnešních dnů ukrývá mnoho tajemství a je opředeno množstvím záhad, legend i pověstí.

Oblast plná vína

Město Mělník je mimo jiné proslaveno i svým vinařstvím a oblíbeným vínem pod názvem Ludmila. Počátky vinařství na Mělnicku jsou spjaty s počátky křesťanství. Legenda praví, že první sud vína poslal do Čech moravský kníže Svatopluk. Určen byl pro českého knížete Bořivoje a jeho manželku Ludmilu, a to ke slavnostní příležitosti křtu jejich syna Spytihněva. A právě Ludmile prý víno zachutnalo natolik, že následně nechala přivézt vinnou révu do Čech a vysázet ji v blízkosti svého rodiště, hradiště Pšova, tedy v podstatě tam, kde je dnes Mělník. Kněžna Ludmila prý pro svůj první vinohrad zvolila úrodnou stráň na pahorku severně od obce Nedomice a nazvala ji Svatováclavská.

Jméno tedy dostala místní vinná réva po vnukovi Ludmily, knížeti svatém Václavovi, jenž podle legendy na této vinici sám i pracoval. Snad i z tohoto důvodu si svatého Václava zvolili vinaři za svého patrona. Není tedy žádným překvapením, že se kníže Václav objevuje i na korouhvi mělnického vinařského cechu z roku 1733, uložené v mělnickém muzeu. Svatý Václav je na ní zachycen, jak v kádi šlape víno. V pozadí je oknem místnosti vidět Mělník, otevřenými dveřmi pak vinice.

Tajuplné podzemí

O svatém Václavovi, knížeti země české, vypravuje i další pověst. Ta tvrdí, že nejen v posvátném Blaníku, ale i v návrší, na němž stojí mělnický zámek, údajně v podzemí spí zakleté zkamenělé Václavovo vojsko, určené na pomoc české zemi, až jí bude nejhůře. Také i rozsáhlé a doposud ne zcela prozkoumané mělnické podzemí je zdrojem mnoha místních pověstí. Hluboko v zemi je zde prý uložen poklad ve starých, dubových sudech, které bedlivě hlídá černý pes s ohnivě planoucíma očima. Lidé o tomto pokladu údajně slýchali již odedávna, nedokázali však k němu najít cestu. Až jednoho dne, při čtení pašijí, když se otevřel vchod do podzemní chodby, vešli tam kněží s hořícími svícemi. Poklad uviděli, avšak ve chvíli, kdy se k němu přiblížili, začal náhle foukat vítr a všechny svíčky pohasly. Kněží se tedy vrátili do kostela s prázdnou a už nikdy víc se nikdo neodvážil do podzemí opět vydat.

Ostatně by prý stejně snaha o získání tohoto pokladu byla zcela zbytečná, protože na základě tvrzení legendy údajně poklad sám vyjde na světlo tehdy, až město Mělník do základů vyhoří. To se má stát v den svátku Nejsvětější Trojice. A protože místním byly vždy jejich domovy milejší než nejisté poklady, putovali každoročně v procesí do kostela Nejsvětější Trojice a prosili za odvrácení ohně od jejich města.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit