Záhadná bulharská svatyně Beglik Tash

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 4. 9. 2023

Svatyně Beglik Tash je archeologická lokalita, nacházející se v Bulharsku. Tato svatyně je známá svými skalními mohylami, skalními reliéfy a neolitickými menhiry.

Název „Beglik Tash” pochází z turečtiny a v překladu znamená „Tajemný kámen”. Svatyně je datována do doby bronzové, což znamená, že je stará přibližně 4 000 let. Pravděpodobně byla postavena megalitickou kulturou, která obývala tuto oblast v pravěkých dobách. Někteří neortodoxní badatelé tvrdí, že je stará až 11 000 let.

Hlavní zajímavostí svatyně Beglik Tash jsou menhiry, tedy velké kamenné sloupy, které jsou vzdáleně podobné druidským kruhům ve Velké Británii. Menhiry jsou vytesány z pískovce a byly velice pravděpodobně využívány pro rituální účely a jako astronomický kalendář. Na skalních stěnách svatyně jsou vytesány různé symboly a obrazy. Nejznámějším z nich je zřejmě reliéf Slunce, který nejspíše odráží význam jeho cyklu v náboženských obřadech tehdejších obyvatel. Přesný účel svatyně Beglik Tash však doposud zůstává neznámý, neboť neexistuje žádný spolehlivý záznam o této lokalitě. Veškeré informace jsou tak získávány pouze jen z archeologických nálezů a analýz.

Beglik Tash je jedním z největších megalitických komplexů. Najdete zde rozptýlené, zdánlivě náhodně, jako kdyby opuštěné stavební bloky. Megality mají hmotnost více než 100 tun. Podle legend je gigantický dolmen údajně hrobkou thráckého krále a kněze, který právě v těchto místech prováděl mystické obřady. Archeologové a místní průvodci se však rozhodli popustit uzdu své fantazii. Jejich fantazie pak vyplnily mezery v našich znalostech o účelu různých částí svatyně.

Účel svatyně

Popisky v Beglik Tash tak kupříkladu tvrdí, že gigantická horizontální deska, ležící na plochém skalním povrchu sítí rituálně vytesaných kanálů, je svatební lože, kde místní thrácký král, jenž také plnil úlohu hlavního kněze svého kmene, měl mít rituální sex se svojí ženou. V minulosti byl pak Beglik Tash po několik desetiletí vyhrazen výhradně pro účely odpočinku vysokých komunistických hodnostářů. Ti tuto oblast považovali například za nádherné lovecké místo.

Historické muzeum v Burgasu podle prohlášení archeologů údajně mělo získat finanční prostředky za účelem obnovy Beglik Tash. Tato skutečnost prý následně vyústila v celou záplavu informací. Na internetu se kupříkladu začaly objevovat fotografie skupiny nadšenců s výkonnými automobily, kteří
archeologům „pomáhají” obnovit svatyni. Jedním z hlavních záměrů snad dokonce je navrácení balvanů slunečních hodin do jejich vzpřímené polohy. Tato informace ohledně možných zásahů je však pro mnohé poměrně šokující. Představte si, že slyšíte, jak někdo manipuluje s kameny ze Stonehenge na anglické Salisburské pláni.

GALERIE

autor: Petr Matura
foto: Petr Matura


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit