Hořkou kávu mají rádi sadisti a narcisové

ARCHIV / KURIOZITY / 8. 12. 2023

Závislost na sladkém jídle indikuje psychopatické rysy člověka. Například hořkou kávu preferují lidé se sadistickými či narcistickými sklony.

Pokud vaše přítelkyně nebo manžel milují hořkou kávu a hořkou čokoládu, pak je to příležitost zkoumat jejich osobnostní rysy hlouběji. Mohou mít sadistické tendence a mít také náchylnost k narcismu. K těmto závěrům došli psychologové z univerzity v Innsbrucku. Milovníci hořkého jídla a hořkého toniku zase skrývají sobectví, dvojakost a mají radost z utrpení druhých.

Vědci provedli experiment, během kterého požádali 500 mužů a žen ocenit chuť některých potravin: hořkých, slaných, sladkých a kyselých. Pokusné
osoby měly seřadit určité typy, například čokoládový dort, ředkvičky a slaninu, a přiřadit jim pořadí od jedné do šesti, z nechuti k jídlu až po jeho oblíbenost. Poté byli účastníci studie požádáni, aby vyplnili čtyři dotazníky s cílem určit osobnostní vlastnosti: úroveň agrese, sklon k narcismu a psychopatii, emoční stabilitu, projevy sadismu.

Preference hořkých chutí se ukázala jako spolehlivý ukazatel machiavellismu, psychopatie, narcismu a sadismu, říkají autoři výzkumu. Vědci také zjistili negativní korelaci mezi něžností a laskavostí muže a zálibou v trpkých potravinách. Možná popřemýšlejte, jestli o Vás pití hořké kávy nevypovídá více, než si sami chcete připustit.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit