Místa spjatá s českým zemským patronem sv. Vojtěchem

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 11. 12. 2023

Vrch Štědrý má dávnou historii. Obýván byl již Kelty, o čemž svědčí i obětní kámen, který se nachází přibližně necelých 300 m od studánky, legendárně spjaté se sv. Vojtěchem, jenž prý právě v těchto místech nechal vytrysknout pramen vody.

Zajímavé je, že voda z této studánky pod vrchem Štědrý byla přiváděna dřevěným potrubím do vzdálenosti více než 300 metrů k dalšímu posvátnému místu, spjatému s legendárním světcem sv. Vojtěchem. Právě zde se nachází kámen, na kterém podle pověsti svatý Vojtěch odpočíval. V rohu místní kapličky se má v kameni nacházet otisk těla tohoto světce a podle názoru senzibilů se jedná především o místo se skutečně silným zdrojem pozitivní energie.

Jak již bylo naznačeno, nad tímto posvátným kamenem později vznikla osmiboká kaplička svatého Vojtěcha. Voda z pramene byla dokonce využívána v místních dřevěných lázních, které následkem požáru zanikly v 19. století. S nedalekou obcí Vrčeň je pak spojena další svatovojtěšská legenda. V roce 992 se zde světec zastavil na své cestě z Říma do Prahy. Tehdy v těchto místech ještě žili pohané, kteří na svatého muže poslali své psy. Ti mu však neublížili, pouze na něj vrčeli. Získala snad právě díky této události obec svoje jméno?

V okolí se pak nachází několik dalších míst, spojených se svatým Vojtěchem. Nedaleko obce například stojí skalní útvar, kterému se říká kazatelna – a podle některých výkladů z ní kázal svatý Vojtěch pohanům cestou z nedaleké Zelené Hory, vrchu vysokého 533 metrů nad mořem, dominanty Nepomucka v Plzeňském kraji.

Legenda o zázraku

Podle pověsti v tomto kraji prý svatý Vojtěch učinil i další ze svých zázraků, když na vyprahlou zem dokázal přivolat déšť. Tehdy prý nepršelo celých dlouhých 6 let a země byla naprosto vysušená. Vinu na tomto neutěšeném stavu údajně nesli Vršovci, přidržující se starých, pohanských zvyků. Vršovci byli úhlavními nepřáteli a odpůrci Slavníkovců. Ze msty proti nim a zejména svatému Vojtěchovi, jenž byl jejich chloubou, prokleli prý českou zemi, následkem čehož jí mraky po tak dlouhou dobu neposkytovaly vůbec žádný déšť.

Dnes se na Zelené Hoře nachází relikviář s kůstkou tohoto našeho zemského světce. V kostele můžeme vidět rovněž i balvan, na kterém prý svatý Vojtěch stál. Zůstaly na něm údajně i světcovy otisky nohou. Na památku tohoto dalšího zázraku spojeného se sv. Vojtěchem měl poustevník Břímota na místě jeho uskutečnění založit kostel, v němž je tento památný kámen uchováván až do dnešních dnů.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit