Kde je skutečně hrob svatého Metoděje

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 30. 6. 2023

Kde je místo posledního odpočinku legendárního věrozvěsta a kde se nachází skutečně hrob svatého Metoděje?

Píše se rok 885 a právě umírá biskup Metoděj. S jeho smrtí je spojena záhada, která je neobjasněná až do dnešních dnů. Tajemstvím totiž dodnes zůstává místo, kde doopravdy je hrob svatého Metoděje. V legendě „Život Metoděje” je uvedeno, že po smutečním obřadu slouženém ve staroslověnštině, latině a řečtině byl uložen v synodním chrámu. Jiná legenda zase zmiňuje: „Leží pak ve velkém chrámu moravském po levé straně ve zdi za oltářem svaté Bohorodičky”.

Problémem zůstává, že dodnes nikdo neví, kde přesně ležela metropole Velké Moravy a pevnost velkomoravského knížete Rostislava (datum nar. neznámé–po 870), v jejichž okolí by byl právě hrob svatého Metoděje (813/815–885) a kde by byl velmi pravděpodobně uložen ke svému poslednímu odpočinku.

Metropole Velké Moravy

Hlavní město Velké Moravy bylo hledáno na Velehradu. Nejvíce nadějí vzbudila kaple, které se říkalo Cyrilka, avšak pátrání bylo odsouzeno k nezdaru, neboť Velehrad vznikl až na počátku 13. století. Dalším místem, kde se hledal legendární hrob, jsou Osvětimany. Zde se nacházelo velkomoravské hradiště, kterému se říkalo hradisko sv. Klimenta. Hledače přitahuje pak zejména především kostelík sv. Klimenta, jehož okolí bylo zcela zničeno výkopy těch, kteří zde po Metodějově hrobě pátrali.

Vše začalo v 19. století, kdy se podařilo najít několik kostí, prohlašovaných za ostatky sv. Metoděje. Nakonec se však zjistilo, že se jedná o kosterní pozůstatky ze 14. století patřící augustiniánům, kteří zde měli klášter. Příhodnou lokalitou pro hledání jsou rovněž Koryčany. Zde se v místě zvaném Na Hrobech nachází několik mohyl. Rovněž tady bylo pátráno po Metodějovi, i když se jedná o pohřebiště z doby bronzové.

Nejžhavější kandidát

Nejnadějnějším kandidátem na místo, na kterém by snad mohly být světcovy ostatky objeveny, jsou pak Sady u Uherského Hradiště. Zde bylo odkryto 5 velkých kostelů. Podle odhadů tady žilo až 10 000 osob. Odhaleno bylo i největší pohřebiště z tohoto období. Dva kilometry odtud byl pak nalezen další kostel, v jehož zdi, po levé straně od oltáře, se nachází hrob umístěný přesně podle výše zmíněné starobylé legendy. Jedinou vadou na kráse však v tomto případě zůstává skutečnost, že hrob byl nalezen prázdný. Objeví se ještě někdy nějaké další indicie a dočkáme se vůbec skutečně průkazného objevení místa věčného spánku tohoto slovanského věrozvěsta?

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit