Mimozemšťané mohou číst vaše SMS

ARCHIV / KURIOZITY / UFO A MIMOZEMŠŤANÉ / 26. 5. 2023

Vzpomínáte na film Kontakt (USA, 1997), ve kterém mimozemská sonda přilétající k Zemi odvysílala první TV pořad z roku 1936, tady záznam z olympiády v Berlíně? Mimozemšťané možná vědí více, než si myslíme.

Mimozemšťané zachytili pozemské TV vysílání, které k nim dorazilo rychlostí šíření rádiových vln, tedy rychlostí světla. Od té doby se situace s TV signálem radikálně změnila. Ten již mnohde není rádiový, ale digitální, navíc často jde po kabelech. Přenos TV rádiových vln vysílaných do vesmíru radikálně zeslábl.

To však neplatí o dalším způsobu komunikace – posílání zpráv SMS. Pozemšťané nevědomky neúnavně volají mimozemšťanům na jejich mobilní telefony a posílají jim textové zprávy. Mimozemšťané je přijímají už asi 20 let, tedy samozřejmě ti, kteří jsou v naší blízkosti. O nečekaném zvratu v historii mobilní komunikace informovali vědci pracující na projektu SETI (hledání mimozemských civilizací), který vede profesor radiotechniky v astronomii Michael Garrett z Leidenské univerzity v Nizozemí. Článek o tom vyšel v časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Odkazuje na něj portál ScienceAlert.

Mimozemšťanům samozřejmě nevolají samotní občané. Signály šíří stožáry pro přenos mobilního signálu. V posledních desetiletích umístili operátoři tyto vysílače téměř po celé planetě. Staly se druhým nejsilnějším zdrojem rádiového úniku ze Země. Na prvním místě jsou vojenské radarové signály. Záření ze stožárů se šíří především rovnoběžně se zemským povrchem. Vědci vysvětlili, jak gigawatty hovorů unikají do vesmíru. Rádiové záření z věží, které se šíří převážně rovnoběžně s povrchem, je nejsilnější, a tak pro vzdálené pozorovatele nejviditelnější, když věž vystoupá nad obzor nebo zmizí – při rotaci planety.

Síla signálu

Při „východu” a „západu” Slunce jsou signály nejlepší. Putují k sousedním hvězdám. Pokud mimozemšťané nejsou hlupáci, po přijetí signálů snadno vyhodnotí, jak se mění jejich síla, a odhadnou, jak přesně je rozložena populace Země. Tam, kde je populace hustší, je více věží a jsou umístěny na pevnině. Což je také přímý údaj o tom, kde se nacházejí.

Uslyší zástupci mimozemských civilizací něco konkrétního? Vědci o tom pochybují. Signály z věží se totiž překrývají. SMS zprávy se však od sebe teoreticky dají odlišit. Samozřejmě s patřičným vývojem mimozemské technologie. Pokud jde o pouhé zachycení našich mobilních komunikačních signálů, naše úroveň jim bude stačit. Třeba jako pozemský teleskop „Event Horizon Telescope“.

Podle Holanďanů jsou signály pozemských mobilních telefonů dobře rozeznatelné v okruhu 10 světelných let – je tam asi 20 hvězd. Nejlépe nás však mimozemští radioastronomové „slyší” z planet nejbližších hvězd. Je to třeba Proxima Centauri, ke které je to něco přes 4 světelné roky, Barnardova hvězda, která je vzdálená 6 světelných let, a hvězda HD 95735 vzdálená 8 světelných let. Mimochodem se zdá, že všechny mají planety.

S přechodem lidstva na pokročilejší mobilní technologie, jako je 5G, budou signály z věží stále silnější. Proto bude v „dosahu” více hvězd. A rok od
roku poputují naše signály dál a dál. Haló, mimozemšťané, proč mlčíte? Jste tam?

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit