Proč je odpočinek důležitý

ARCHIV / KURIOZITY / TOP články / 20. 12. 2023

Odpočinek by pro nás měl být velice důležitou součástí života. Bohužel, v dnešní uspěchané době na to mnoho lidí zapomíná. Existuje 7 typů odpočinku, které můžete prožít a aplikovat sami na sobě. 

Nejen v tomto předvánočním čase, ale během celého roku je veliče důležité zařadit odpočinek do každého dne, alespoň v nějaké minimální formě. Doba je uspěchaná, je na nás vyvíjen veliký tlak ohledně věcí, které máme zvládnout. Člověk musí zastat spousty postů – být dobrý zaměstnanec, skvělý partner, perfektní rodič, udržovat zdravé tělo i mysl. Je po nás žádáno mnoho a my tak ve snaze jet ve všem na 100 % v závěru ubližujeme sami sobě. Zanedbáváme vlastní potřeby, sny, touhy a relaxaci. Bez oddychu však jednoho dne přetížíme svůj organismus, který následně prakticky vybouchne. Buď nás složí mentální kolaps, nebo si rovnou odrovnáme fyzickou schránku.

Pokud cítíme vyčerpání, většinou se to snažíme dohnat tím, že více spíme. Což ve své podstatě dává smysl, mnoho lidí ani zdaleka nedosahuje doporučených 7–9 hodin spánku. Lidé průměrně spí pouze 5–6 hodin, a to tělu zkrátka pro správné fungování nestačí. Jenže co když cítíte vyčerpání pořád, i když více spíte?
Podle Dr. Saundry Dalton-Smithové, M.D., není spánek jediným druhem odpočinku, který potřebujeme. Během přednášky na konferenci jménem TED tvrdila, že odpočinek má několik různých podob, ve skutečnosti 7, které nejde naplnit pouze spánkem. Sama říká: „Odpočinek je nejméně používaná, ale zároveň bezpečná a alternativní terapie bez použití léků, kterou máme k dispozici.”

Odpočinek by měl být prioritou 

Převážná část populace je schopna fungovat nad své limity a podlehnout vyčerpání, jen aby dodržela třeba naléhavý termín v práci, odevzdala včas úkoly, nebo dokončila potřebný projekt. Na nějakou dobu tak lze fungovat, ale nemělo by to přesahovat určité meze. Stejně jako svaly se mozek totiž unaví po extrémní námaze. V několika studiích vědci zjistili, že sebekontrola ve skutečnosti vyžaduje velké množství glukózy, tedy že po mentální námaze potřebujete doplnit živiny jako po námaze fyzické.
Lidský mozek zkrátka není navržen tak, aby byl produktivní nonstop, 24/7. Ve skutečnosti funguje nejlépe, může-li střídat období hlubokého soustředění a odpočinku (Pomodoro metoda). Během doby oddychu, zábavy a relaxace je mozek schopen upevňovat vzpomínky, maximalizovat schopnost učení a efektivně pracovat na řešení problémů. Soustředěná pozornost využívá jen asi 5 % tělesné energie, zatímco odpočinek využívá asi 20 % tělesné energie.

I když se možná až stydíte upřednostnit vlastní odpočinek, zkuste si vždy vzpomenout na to, že právě ten vás v závěru činí produktivnějšími. Alex Soojung-Kim Pang, konzultant a výzkumník ze Silicon Valley, popisuje rovnováhu mezi prací a odpočinkem ve své knize Odpočinek: Proč zvládnete více, když pracujete méně:

„Odpočinek by neměl být činností, kterou si zvolíte až jako poslední možnost. Práce spolu s relaxací tvoří vlastně propojené partnery – jsou jako různé části jedné vlny. Nelze mít vysokou stavbu bez pořádné základny. Čím více budete odpočívat, tím lépe se vám bude pracovat.”

7 druhů odpočinku a jak jich dosáhnout

Chápeme, že je dost těžké si už tak vymezit dostatek času na spánek, natož pak na další druhy relaxace. Nicméně stačí malé změny v životě, správné rozplánování času a zbude vám i na další odpočinek. Přečtěte si o 7 typech oddychu a jak jich dosáhnout.

Kreativní odpočinek

Jestliže jste se už setkali s tím, že vám došly veškeré nápady a inspirace, byli jste zkrátka kreativně vyčerpáni. Lidově se to popisuje jako stav „bez inspirace” nebo „tvůrčí blok”. Pokud jste tento stav sami zažili, pravděpodobně moc dobře víte, že se velice těžce napravuje. Nejčastěji ho zažijí lidé, kteří dělají něco kreativního, ale není to natolik výdělečné, aby je to uživilo, nebo naopak pracují kvůli penězům, přesto by raději něco vytvářeli, jenže nemají čas.

  • Zkuste vyrazit do přírody. Ideálně někam do lesa či na delší túru, případně alespoň do parku. Čerstvý vzduch a pohyb vám udělá dobře.
  • Vytvořte něco čistě jen pro zábavu. Co byste doopravdy vyrobili, když byste to nesdíleli a neprodávali?
  • Načerpejte inspiraci u lidí nebo na místech – zajděte do muzea, galerie, sejděte se s přáteli, kteří vás nabíjí nápady.

Duševní odpočinek

Cítíte se roztěkaní, nemůžete se soustředit a jste zkrátka tak nějak mimo? V takovou chvíli pravděpodobně potřebujete dušení klid. Když jste psychicky už na svém dně, můžete vnímat svět jakoby v mlze, nebo se vám každý úkol zda dvakrát tak těžší než obvykle. Duševní odpočinek pomůže mozku odpojit se od kognitivních požadavků a umožnit mu se prakticky restartovat. Obzvláště užitečné to je pro lidi, co tráví hodně času na počítači, či pracují s velkým objemem informací.

  • Dělejte si během dne malé přestávky. Nastavte si třeba budík na určité intervaly, po jehož zazvonění se protáhnete a nadechnete.
  • Neukládejte všechny informace pouze do mozku – jednoduše ho uvolněte použitím poznámkového bloku nebo deníku.
  • Buďte offline. Alespoň hodinu přes spaním vypněte všechna elektronická zařízení a raději si přečtěte knihu. Stejně tak při dovolené zkuste být den nebo dva skutečně pracovně mimo a uvolnění.
Fyzický odpočinek

Únavu těla poznáte snadno, bolí vás klouby, svaly a cítíte obrovskou únavu. Fyzický odpočinek může být pasivní či aktivní. První zmíněný znamená samozřejmě spánek, včetně zdřímnutí. Aktivní fyzický odpočinek zahrnuje naopak jakoukoli aktivitu, která prospívá vašemu tělu – masáž, jóga, cvičení nebo protahování.

  • V první řadě se pořádně vyspěte. Pokud máte chytré hodinky, můžete sledovat i kvalitu svého spánku.
  • Do své rutiny zařaďte alespoň 3x týdně lehké a krátké cvičení.
  • Naplánujte si čas na péči o sebe. Určete si třeba jeden den v týdnu, kdy se objednáte na masáž, akupunkturu nebo k chiropraktikovi.

Společenský odpočinek

Chcete si dopřát čas jen a jen pro sebe? Potřebujete společenský odpočinek. Všechny nás obklopují různé druhy vztahů – rodinné, kolegové, přátelé, partner a známí. Je potřeba udržovat rovnováhu mezi těmi vztahy, které vás vyčerpávají, a mezi takovými, co vás naopak naplňují a inspirují. Řiďte se intuicí a vlastními preferencemi. Zkuste ze svého života odstranit jedince, kteří jsou toxičtí a ubližuje vám jejich přítomnost, a držte si u těla ty, s nimiž je vám dobře.

  • Naučte se říkat NE. Odmítněte pozvání, pokud jste unavení. Nenechte se vtáhnout do situací, které vám nejsou příjemné.
  • Změňte svá setkání. Jestliže s přáteli obvykle chodíte na večeři a drink, zkuste se sejít na hodině cvičení nebo jděte malovat do parku.
  • Jestliže jste s přáteli, rodinou nebo partnerem, nedělejte více věcí naráz. Nechte být mobilní telefon.
Emocionální odpočinek

V dnešní době, kdy panuje mezi lidmi extrémní stres, není neobvyklé být podrážděný nebo přetažený. Když jsme emocionálně zatíženi, všechny špatné aspekty tohoto stavu ovlivňují i zbytek oblastí našeho života. Je tak těžké udržet si soustředění a produktivitu, když na tom nejsme emočně nejlépe. Pokud se dostanete do tohoto stavu, dost možná jste kývli na něco, co jste měli ve skutečnosti odmítnout.

  • Dejte si pauzu od slova ANO. Dopřejte si čas na promyšlení ohledně čehokoli, než to odsouhlasíte.
  • Sdílejte své pocity ohledně komfortní zóny. Popovídejte si s přáteli, nebo napište své pocity do deníku.
  • Rozvíjejte svou schopnost pracovat i s negativními emocemi. Přijměte je, neodmítejte.

Senzorický odpočinek

Pociťujete mírnou úzkost, jakmile uslyšíte cinknout upozornění na vašem mobilu? Možná to dokonce cítíte neustále, jste vyčerpaní okolními vlivy. Elektronika, sociální sítě, okolní zvuky, jasná světla, provoz, dokonce i další lidé, kteří mluví – to vše může přetížit vaše senzorické vnímání a přetížit smysly.

  • Vypněte upozornění na telefonu, nebo si rovnou dopřejte digitální detox. I 5 minut vám mírně pomůže cítit se lépe.
  • Meditace vám může pomoci udržet klid a nenechat se strhnout okolními podněty.
  • Vyzkoušejte terapii senzorické deprivace, jako je floating tank (deprivační nádrž).
Duchovní odpočinek

Někdy se může stát, že se budete cítit odpojení od zbytku světa, pocítíte samotu a odtržení. Duchovní odpočinek poskytne pocit smysluplnosti a sounáležitosti. Pocity lásky, přijetí a porozumění nás zase vrátí bezpečně mezi ostatní. Bez pomoci jsme v tomto stavu náchylní k existenciálním krizím.

  • Připojte se k duchovní komunitě, organizaci založené na víře nebo skupině, která se zajímá o stejné věci jako vy.
  • Staňte se dobrovolníkem v organizaci, která vás dává smysl.
  • Spojte se s koučem nebo mentorem, abyste znovu nalezli své cíle.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit