Světové tradice v období Vánoc 2. část

ARCHIV / KURIOZITY / 13. 12. 2023

Jak už jsme si řekli minule, zvyky a tradice kolem Vánoc se liší po celém světě. Některé pro nás mohou být zvláštní, divné, nebo naopak zaujmou a budeme je chtít praktikovat také. 

V první části jsme si popsali tradice 10 zemí světa. Bizarní obří kozu, štědrovečerní večeři ve fastfoodu KFC, schované mandle v kaši, vaření mořských plodů o Vánocích a další. Dnes se podíváme na dalších 10 zemí, kde najdete rozličné tradice a kuriozity.

Barbados

Překvapit by nás zde mohla asi především večeře, ze které by odpůrci pizzy s ananasem nebyli nadšení. Štědrovečerní stůl se totiž neobejde bez pečené šunky přelité ananasovou a šťovíkovou omáčkou, rumového dortu a Jug Jug, což je pokrm inspirovaný skotským vlivem na ostrově. Jde o kombinaci hrášku, kukuřičné mouky, bylinek, soli a masa.

Polsko

U našich sousedů je tradice podělit se o Štědrém dni o náboženskou oplatku – každý člen rodiny si kousek ulomí, když si vzájemně přejí veselé Vánoce. Večeře nemůže začít, dokud se na obloze neobjeví první hvězda a stejně jako u nás se u stolu prostírá pro člena navíc, kdyby se objevil nečekaný host bez pozvání.

Rakousko

V této zemi by se obával každý, koho děsí i klasický český čert. Podle tradice zde během mikulášských slavností doprovází sv. Mikuláše čert zvaný Krampus. Nutno uznat, že tato stvoření nahání hrůzu nejen dětem, ale kolikrát i dospělým. Ulice jsou jich touto dobou plné. Děti jsou pak požádány o seznam svých dobrých a špatných skutků. Hodné děti jsou odměněny sladkostmi, jablky a ořechy, ale zlým dětem zůstává pouze strach, co jim na Štědrý den Krampus přinese.

Nizozemí

Místní svatý Mikuláš nese název Sinterklaas. Má dlouhý bílý vous, červený plášť a červené mitry. Děti si dávají jednu botu ke krbu nebo k zadním dveřím domu. Když se pak probudí o Štědrém dni, nachází v botě dobroty, jako jsou perníčky, marcipán nebo čokoládová písmena a figurky.

Portugalsko a Brazílie

Rodiny těchto zemí se na Štědrý den schází k večeři až ve 22 hodin. Poté si přesně o půlnoci vyměňují dárky, toasty a přejí si veselé Vánoce. Půlnoční mše (Missa Do Galo  neboli Kohoutí mše) je také příležitostí k setkání se sousedy a širší rodinou a popřání si hezkých svátků. Po bohoslužbě často následuje ohňostroj na náměstí města.

Jižní Afrika

Tradice se zde liší podle regionu a kultury, avšak většina rodin se o svátku schází na společné vaření. Jako hlavní chod slouží marinované steaky a klobásy boerewors, následuje tradiční dezert malva pudink. Klasické jedlové stromky zdobí různé ozdoby včetně ručně vyráběných korálkových afrických ozdob.

Ukrajina

V této zemi tvoří celých 49 % populace křesťané. Štědrý den slaví 7. ledna, přičemž se rodiny oblékají do tradičních oděvů, prochází se městem a zpívají koledy. Oblíbenou sváteční večeří je takzvaná „kutya”, kombinace vařené pšenice s medem, mletým mákem a někdy i ořechy. Některé rodiny pak pomocí lžíce hází kutyi na strop. Pokud se přilepí, bude v novém roce dobrá úroda.

Mexiko

Po celém Mexiku se konají Pastýřské hry, při kterých se převypráví vánoční příběh. Sezóna svátků zde začíná začátkem prosince díky Las Posadas, což je náboženský pochod představující cestu Marie a Josefa. Pro aranžmá a výzdobu se v celém státě používají červené květy z vánoční hvězdy.

Švýcarsko

Přední tradice zde panuje okolo adventního kalendáře, který si rodiny na svátky vyrábí vlastní. I když tato zvyklost se pomalu objevuje i u nás, kdy především maminky tvoří dětem krásné kalendáře ze sáčků, pytlíčků, kartonových domečků a dalších věcí. Švýcarské dětí je dostávají buď jako překvapení, nebo je rodiče s nimi tvoří společně jako zábavu. Každý den klasicky dostanou nějaké překvapení, dobrotu nebo drobný dáreček, ten největší samozřejmě čeká na 24. prosince.

El Salvador 

Země oslavuje Vánoce hlavně ohňostrojem z 24. na 25. prosince. Děti používají malé petardy zvané „volcancitos” (tedy malé sopky) a „estrellitas” (malé hvězdy), zatímco ti starší dávají přednost větším druhům a římským svícím.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit