Svět zvířat – teplé sloní dny a inteligence orangutanů

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚT ZVÍŘAT / 13. 2. 2023

Je záhadný, fascinující, tak jiný, ale přitom velice podobný – takový je svět zvířat. Podíváme se na zástupce sloní a opičí říše.

Sloni

Díky neustálému životu pod silnými slunečními paprsky ve své původní domovině, jež tvoří jejich svět, potřebují stejně jako lidé i nějaký ochranný prostředek proti spálení. Na rozdíl od nás však musí využívat pomocníky čistě přírodní.

Sloním opalovacím krémem často bývá bahno, které na jejich kůži vytvoří mechanickou ochrannou vrstvu. V naprosto suchých oblastech pak sloni nepohrdnou ani „přepudrováním“ vrstvou prachu. Se zvýšenou sluneční aktivitou v těch nejteplejších oblastech Afriky a Asie, kde sloni žijí, zároveň souvisí i problematika s ochlazováním organismu. Tuto bezpodmínečnou životní nutnost vyřešili hned několika různými způsoby.

Obrovské, bohatě prokrvené ušní boltce, jimiž sloni v horku mávají, jim urychlují ochlazování krve v cévách. Sloni mají velice řídkou srst, která sotva dokáže ochránit jejich tělo. Teprve poměrně nedávno totiž vědci odhalili pravou, poněkud překvapivou funkci jejich srsti – každý ze sloních chlupů odvádí teplo od těla a rovněž i tímto způsobem se tedy sloni ochlazují.

Zajímavá je také skutečnost, že i když sloni mají potní žlázy pouze jen na chodidlech, mohou se přesto ochladit odpařováním vody z celého povrchu těla. Jejich pokožka je pro vodu propustná a se zvyšující se teplotou jí propouští stále větší množství.

Orangutani

Dalším zajímavých příslušníkem živočišné říše je bezesporu orangutan. Patří k nejinteligentnějším primátům vůbec. Umí používat nástroje, a dokonce si je podle potřeby upravují tak, aby je mohli lépe využít. V rámci své komunity si předávají získané zkušenosti a dovednosti, v podstatě se tedy učí jeden od druhého.

Na základě průzkumu volně žijících orangutanů v husté tropické vegetaci na Sumatře vědci došli k překvapivému závěru – orangutani, na rozdíl od ostatních zvířat, umí plánovat do budoucna.

Po pralese se pohybují osamoceně, kromě samic s mláďaty, které se drží v blízkosti vůdčího samce. Ovšem jsou mezi sebou v neustálém kontaktu, i když tvoří jakési volné společenství na určitém území. Samice jsou tiché a pouze naslouchají, vůdčí samec se však ozývá, velmi hlasitě křičí.

Křik samců je díky jejich velikým lícním vakům slyšet až do vzdálenosti několika set metrů. Vůdčí samec křik během dne vysílá tím směrem, kam se chystá vydat. Je to signál pro ostatní členy společenství. Vědci však na základě výzkumu ve volné přírodě odhalili, že zcela stejně se vůdčí samci projevují večer, kdy už se nikam dále nejde. Jedná se o pokyn týkající se již následujícího dne.

Všichni členové společenství tento pokyn nejen vnímají, ale zároveň si ho i pamatují, takže ráno přesně vědí, jakým směrem se vypravit. V podstatě je to tak, že vůdčí samec večer naplánoval a určil směr cesty a ostatní si večer tento jeho plán na druhý den zapamatovali. Jejich svět je zkrátka fascinující.

 

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit