Spánek v živočišné říši

ARCHIV / SVĚT ZVÍŘAT / 24. 4. 2023

Spánek je základní potřebou všech živých organismů. Jedná se o stav, při němž dochází ke změně mozkové činnosti, kterou doprovází snížení citlivosti na vnější podněty, uvolnění svalstva a v podstatě i ztráta vědomí.

Většina savců spí několikrát denně. Obecně více času pak prospí menší zvířata a masožravci. Potřeba spánku v živočišné říši je skutečně široká. Slon africký, spolu s dalšími velkými býložravci, je uváděn jako příklad savce, kterému stačí poměrně krátký spánek. Sloni spí nejen málo, ale navíc mají dobu spaní ještě rozdělenou do několika dalších, ještě kratších úseků. Jejich předpokládaných 3 až 6 prospaných hodin denně kontrastuje například s některými druhy netopýrů, kteří denně prospí až 20 hodin.

Ovšem v porovnání s některými zástupci živočišné říše jsou ještě i sloni pořádní lenoši. Například rorýsi obecní tráví převážnou většinu času mezi podzimním odletem do teplých krajů a jarním návratem ve vzduchu. Někteří z nich se po dobu celých deseti měsíců dokonce ani nedotknou pevného podkladu. Po celou tuto dobu spí během letu a usínají zřejmě pouze jen na velmi krátké okamžiky.

Spánek domácích mazlíčků

Co se domácích mazlíčků týče, jedním z velkých spáčů je zcela jistě krajta, jež dokáže prospat až 20 hodin denně. Kočky spí několikrát denně, v součtu přibližně až 16 hodin, přičemž starší či nemocné kočky mohou prospat až 18 hodin za den. Většinu tohoto času však nepředstavuje hluboký spánek.

Psi spí mezi 10 až 14 hodinami. O jejich momentálním rozpoložení v průběhu spánku vypovídá i jejich poloha. Například schoulený pes se snaží udržovat svoji tělesnou teplotu, pes spící na zádech s doširoka otevřenými tlapkami je zcela oddaný a spokojený a pes s břichem u země a hlavou položenou mezi předními tlapkami spí tak trochu „v pozoru”.

Nedávné průzkumy pak potvrdily, že psí spánek je stejně jako ten lidský ovlivňován pozitivními nebo negativními zážitky. Maďarští vědci se zaměřili na spánkovou aktivitu po kladných či záporných emocích. První skupina byla hlazena, druhá psí skupina naopak podstoupila odloučení od majitele. Psi z první, „pozitivní” skupiny následně spali klidným, spokojeným spánkem, avšak psi s negativními zážitky sebou ve spánku házeli a neustále se otáčeli ze strany na stranu.

Co se papoušků týče, záleží na druhu, avšak obecně lze předpokládat, že potřebují přibližně 10 hodin nerušeného spánku a tmy. Papoušci se během celé spánkové doby svými pařátky pevně drží větvičky nebo svého bidýlka.

Králíčci spí mezi 6 až 8 hodinami, ovšem často spí i s otevřenýma očima. Při spánku leží na boku nebo v poloze „bochníku”. Jejich dech se v průběhu spánku zpomaluje, nos se přestane hýbat, uši se uvolní a někdy mohou během spánku dokonce chrápat.

Malí křečci spí v noci, nikoliv během dne, a to dvanáct až čtrnáct hodin. Při spánku bychom je rozhodně neměli nikterak rušit, protože nevyspalý křeček může být následně i velice nerudný.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit