Město Kraslice – pověsti i ojedinělá seismologická aktivita

ARCHIV / 5. 8. 2022

Městečko jménem Kraslice se nachází v Karlovarském kraji v západních Čechách v okrese Sokolov, nedaleko hranic s Německem. Kraslický královský hrad zvaný Neuhaus byl postaven jako ochranný bod na obchodní cestě z Lokte do Německa.

Existence hradu nad říčkou Svatavou je poprvé doložena k roku 1272 jako královské léno. Později byl přejmenován na Hausberg (Greslein). Dnes najdete na vrchu Hradiště již jen nepatrné pozůstatky této stavby. Veškeré zdivo bylo postupně rozebráno a použito na jiné stavební účely. Pozornost zde nyní nejvíce upoutává přibližně 3 metry hluboká sluj, jež je vytesána do skalnatého masivu.

Pod zříceninou hradu Hausberg vznikla stezka, jež připomíná starou pověst o loupežnících. Inspirací k jejímu vybudování byla legenda o loupeživých obyvatelích nedalekého hradu, kteří přepadali projíždějící kupce. Hrad byl údajně z těchto důvodů v roce 1412 dobyt a vypálen. Když tam vnikla trestná výprava vyslaná na dopadení loupeživého pána, vyskočil tento muž z hradeb na svém koni dolů do údolí.

Na vrchu, na němž se ještě před vznikem hradu nacházelo dřevěné strážní opevnění Chodů, se prý na Velký pátek otevírá hora s ukrytým pokladem. Nad městem Kraslice se taktéž nacházelo dávné hradiště, v souvislosti s nímž se vypráví legendy o zakletých pannách, které lákají zvědavce, aby je pak omotávaly pevnou pavučinou a lapaly do svých náručí.

 

 

Hrad v hlubinách země

Nedaleko města Kraslice najdeme též magický vrch Vysoký kámen, tyčící se v nadmořské výšce 773 metrů. Pověsti vypráví, že zde kdysi stával mohutný hrad, který však vlastnil zlý majitel. Hrad byl spolu s ním proklet a propadl se do nitra země. Často je prý od skal slyšet řehtání koní a nejrůznější lomoz.

Podle jedné z legend majitel propadlého hradu trýznil své poddané. Když jednou k bráně dorazil jistý zpěvák, aby pobavil místní panstvo, poslal na něj pán psy. Ponížený a zraněný pěvec na něj přivolal kletbu a hrad se následně propadl. Jižně od Vysokého kamene se prý do země propadla dokonce i celá vesnice, která se nacházela poblíž. Pověst pak vypráví, že se zde občas z hlubin země ozývá slabý nářek mrtvých a vyzvánění kostelních zvonů.

Kraslicko je velice zajímavou oblastí nejen z tajemného, ale i z geologického hlediska. V rámci České republiky je tato oblast ojedinělým regionem se seismologickými aktivitami, způsobenými oslabenou zemskou kůrou. Nevysvětlitelné, děsuplné otřesy zdejší země byly zaznamenávány již ve středověkých kronikách, poprvé dokonce již v roce 1198.

Vědecké sledování těchto jevů zde však začalo až po zemětřesném roji v roce 1897, kdy byla prokázána souvislost mezi dávnou sopečnou aktivitou a výskytem termálních pramenů na Chebsku a Karlovarsku. Na přelomu let 1985–1986 dosáhlo zemětřesení ve městě Kraslice 4,6 stupně Richterovy stupnice, kdy došlo i k poškození řady budov. Další znatelné otřesy pak proběhly například i nedávno, a to v letech 2014 a 2017.

 

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org (Lubor Ferenc)


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit