Starověká Indie a zajímavá fakta

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 25. 11. 2022

Okouzlující asijská země vždy přitahovala turisty svou tajemností. Dodnes je Indie mnoha lidmi považována za divoké místo.

Podle některých zde není prakticky žádná hygiena, chytnete kdejakou nemoc, dodržují se zde podivné zvyky, které v 21. století zdaleka neplatí. Přesto Indie dala lidstvu mnoho různých věcí a úspěchů. Spousty dodnes používaných předmětů bylo vynalezeno právě v této starověké zemi.

Nemálo jedinců dnes následuje učení ájurvédy, jež se objevila v Indii před 2 500 lety. Hindští lékaři ve starověku dobře znali základy medicíny, nebyla jim cizí anestezie, genetika, imunitní systém a problémy trávicí soustavy. Chirurgie se zde objevila též. Operace se přitom neprováděly barbarskými způsoby, ale za použití speciálních nástrojů. Hindové již ve starověku věděli, jak odstranit kameny z ledvin. Závažné neduhy se léčily výtažky z rostlin a nálevy, ačkoli jiné civilizace o takových možnostech medicíny ještě vůbec nevěděly.

Zde je další výčet zajímavostí, které Indie světu dala 

  • Obyvatelé starověké země uměli vyrábět cukr z třtiny.
  • Milovníci vodních dýmek by měli být vděční starým Hindům, právě oni vynalezli tento způsob kouření. Hindové také učili Peršany, Egypťanům ukazovali slasti nevšední zábavy, až se postupně o tomto objevu dozvěděl celý svět.
  • Indická civilizace je bohatá i na svůj panteon božstev.
  • Věda se zde aktivně rozvíjela. Mudrci učinili objevy jak v astronomii, tak v matematice, znali význam čísla „pí”, vynalezli systém desítkového počítání, objevili i symbol pro nulu. Některé matematické výrazy vznikly i díky bystrým myslím Hindů. Pokud jde o astronomii, vědci již v té době hádali, že se Země otáčí kolem své osy.
  • Indové mají bohaté také literární dědictví. Spisy o tisících verších – Rámájana, Panchatantra, Mahábhárata – jsou pokladem světového písemnictví. Sbírky legend a příběhu potěší svou moudrostí a krásným stylem.
  • Dále se vyznamenali i v chemii. Dobře věděli, jak správně kombinovat látky, aby vznikl co nejvražednější jed, vynalezli barviva, aromatické látky a vyráběli sklo.
  • Věděli, jak stavět stoky.
  • Už ve starověku zde existovaly i školy, kde se vyučovalo sochařství. Výtvory byly náboženského nebo i erotického charakteru.
  • Indie světu přinesla deskovou hru – šachy.

Většině se při slovu Indie vybaví písně, tance a indické filmy. Ty u nás můžeme sice vidět jen sporadicky, ale bez velkolepých zpěvů a tanečních kreací se neobejdou. Jde zkrátka o krásnou a barevnou zemi. Všechno to však začalo starověkými obřady, které kmeny měly.

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit