Nejpodivnější alkohol na světě

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 18. 5. 2022

Alkohol pijí lidé po celém světě, někdo méně, někdo více. Co by to přece bylo za oslavu narozenin nebo Silvestra bez alkoholických nápojů?

Tyto nápoje se liší způsobem výroby, od těch nejprimitivnějších až po nejjemnější a nejušlechtilejší ingredience. Pojďme se blíže podívat na ty nejvíce zvláštní a nejméně pochopitelné alkoholické nápoje.

Vodka s bílkovinami

Možná bychom měli začít s rýžovou vodkou, která se podává rovnou s bílkovinami. Výrobci alkoholu samozřejmě již velmi dlouho dávají do nápojů různá zvířata – štíry, hady nebo housenky. Nejvíce však překvapí právě rýžová vodka, kde se přímo do láhve dávají těla myší. Většinou jde o zvíře mladší 3 týdnů, v tomto věku totiž ještě nemá srst. Podle výrobců se jedná o neuvěřitelně chutný nápoj. Nejprve se myš umístí do láhve, poté se zalije rýžovou vodkou, a pak se umístí na chladné místo. Jakmile uplyne jeden rok, vodka je považována za připravenou ke konzumaci.

Pálenka nad zlato

Dalším velice podivným alkoholickým nápojem je Goldenrot. Jedna láhev tohoto švýcarského nápoje stojí přibližně 300 dolarů, což je asi 7 000 korun. Pokud ji prozkoumáme blíže, zjistíme, že je to obyčejná skořicová pálenka. Existuje zde však jedno „ale” – do nápoje se přidává pravé zlato. Každá lahvička obsahuje minimálně 15 mg zlatých hoblin. Když Goldenrot pijete, nepochybně si kousků zlata ve sklenici všimnete. Samozřejmě, když jste zaplatili tolik peněz za jednu láhev, chcete to vypít rovnou i se zlatem. Přesto se doporučuje nápoje před konzumací přefiltrovat. Lidé, kteří tato pravidla zanedbávají, obvykle později trpí bolestmi žaludku. Dokonce se stalo, že milovníci nápoje byli i operováni, protože se v jejich útrobách jaksi nahromadilo zlato.

Je libo předžvýkat?

Následující alkohol byl vynalezen před více než 6 stoletími, dodnes se jeho receptura příliš nezměnila. Tento zázrak alkoholové technologie se nazývá španělsky Chicha (neboli čiča). Než si tento nápoj někde s chutí objednáte, měli byste vědět jednu věc. Při přípravě ženy žvýkají kukuřičná zrna, ze kterých se nápoj vyrábí, dokud se nepromění v kaši. Poté se tato hmota vyplivne do hrnce, zředí teplou vodou, následně se nalije do hliněných láhví a umístí na tmavé místo. Moderní výroba přidává do Chicha kmín a anýz. Co se týče Bolívie, Ekvádoru, Kolumbie či Kostariky, tam se stále drží původní receptury, která je nehygienická, a až zdraví nebezpečná.

Jed není nebezpečný (údajně)

Alkoholický nápoj, o kterém si řekneme nyní, vám možná může způsobit husí kůži. Řeč je o hadím víně, vynalezeném ve Vietnamu. V nápoji je totiž opět umístěna bílkovina, tentokrát jedovatý had, který se umístí též přímo do láhve. Vzhledem k tomu, že nápoj obsahuje etanol, je jed tohoto hada neutralizován. Mimochodem, někdy je do láhve umístěno hned několik malých hadů najednou, pro dekoraci se občas přidají švábi, stonožky, nebo dokonce ptáci. Hadí víno se pije po malých doušcích, a pokud byste ho někdy náhodou ochutnávali, zaměřte se na jeho chuť. Existuje ještě jeden recept na výrobu hadího vína. Ten spočívá v naříznutí těla mrtvého hada, aby se šťáva z těla zvířete smíchala přímo s nápojem.

Whisky od babičky

Poslední alkohol lze nazvat vrcholem pyramidy zvláštních receptur. Whisky Gilpin Family je velice výjimečná, připravuje se pouze na objednávku. Vynálezcem tohoto úžasného alkoholického nápoje je designér James Gilpin. Jemná chuť, vysoká cena, nedostupnost. Za tím vším stojí jedna velmi jednoduchá ingredience – moč seniorů. Nepoužívá se jakákoli moč, ale pouze ta od starších lidí, kteří trpí cukrovkou druhého typu. Nejzajímavější je, že výrobcem této whisky je ve skutečnosti babička vynálezce, a moč se do nápoje přidává po přefiltrování.

Co k těmto zajímavým alkoholickým nápojům dodat? Občas člověka napadá, jak na takové receptury lidé přijdou. Každopádně nezbývá, než jen asi popřát dobrou chuť.

 

Který z těchto nápojů byste zkusili?

autor: – skm –
foto: wikimedia.org, pixabay.com
(Pexels, felix_w, bridgesward)


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit