Tip na výlet: Český Krumlov a poutní místo v jeho okolí

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 8. 7. 2022

Město Český Krumlov je dobře známé a hojně turisticky navštěvované zejména díky svým jedinečným historickým památkám.

Skřítci a vědma

O městě se dodnes traduje mnoho nejrůznějších pověstí. Jedna vypráví o tom, že na březích Vltavy zde podle místní tradice žijí různí skřítci a vodníci, kteří si hlídají své perlorodky, pro jejichž chov a kvalitu byl Český Krumlov kdysi proslulý. Další z legend se týkají mimo jiné i místní dobrodějky Annabelly, vědmy a léčitelky, jež údajně vždy každému dobrému člověku z blízka i z daleko ochotně ulevila od jeho trápení. O tom, kdy a jak Annabella z města odešla, se povídá více různých příběhů, takže pravdu se zřejmě dnes již nedozvíme. Jisté je však to, že její světnice s velkým ohništěm, nacházející se v Dlouhé ulici, byla zničena krátce po 2. světové válce, a to během radikální přestavby domů.

Tajemné kamenné sochy

V blízkosti města se kdysi měly nacházet dvě podivné kamenné sochy, jež k sobě údajně přitahovaly zástupy poutníků takovým způsobem, že se místní radní rozhodli je odstranit. Zbyly po nich akorát jámy, jimž se říkalo Kamenní bratři. Byly prý tak hluboké, že se je po několik dnů nedařilo zasypat. Bratry pak konšelé nechali odklidit do stodoly, avšak z té během nocí vycházelo tajemné světlo a zvláštní zvuky, což děsilo zdejšího faráře. Ten se proto sochy rozhodl raději opět postavit, tentokrát však daleko od sebe. Znovu se u nich začali scházet poutníci a městské radě došla trpělivost. A tak byly sochy opětovně vytrženy ze země, naloženy na povoz a odvezeny neznámo kam. Podle vyprávění se samy od sebe rozezněly zvony kostelů a kapliček měst a vesnic, jimiž povoz se sochami projížděl. Mělo se jednat o tajemný pozdrav kamenným bratrům.

Barokní kaple

Těsně ze branami města najdeme i svatyni, a to konkrétně na Křížovém vrchu (též Křížové hoře). Jedná se o zajímavé vyhlídkové a poutní místo přímo nad Českým Krumlovem. Na vrcholu hory byla na počátku 18. století zásluhou Jana Kristiána I. z Eggenbergu postavena osmiboká barokní kaple Panny Marie Bolestné a sv. Kříže, obklopená ambity. Vede k ní křížová cesta doprovázená kapličkami, jež začíná v samotném centru města. Na vrchol, který je vzdálený pouhých 1 500 metrů od náměstí v Českém Krumlově, doputujete po modré turistické značce.

Vyhlídka Křížový vrch nabízí z výšky 619 m. n. m. dechberoucí výhled na historickou část města Český Krumlov. Najdete zde rovněž několik laviček, na které se můžete pohodlně usadit a vychutnat si skutečně nezapomenutelný výhled na historické město i šumavskou přírodu. Toto energeticky velmi pozitivní místo vás již z dálky zve ke ztišení a odpočinku.

 

GALERIE

autor: Petr Matura
foto: Petr Matura


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit