Egyptské pyramidy a to nejzajímavější

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 7. 7. 2023

Po celém světě starověké civilizace stavěly pyramidy. Existují v Americe i v Číně, ale egyptské pyramidy zůstávají nejznámější, jelikož byly prvními, se kterými se setkali evropští badatelé.

Za prvé, starověcí Egypťané vytvořili stupňovité pyramidy a pouze Červená pyramida v Dahshuru se stala první „pravou”, tedy hladkostranou. Konstrukce pyramid dosáhla vrcholu během vlády faraóna Cheopse, když byla postavena Velká pyramida v Gíze, kolem roku 2560 př. n. l. Poslední byla pyramida Ahmose, postavená v 16. století př. n. l. Co tedy víme o velkých výtvorech starověké civilizace? Nabízíme pět nejzajímavějších faktů:

1) První v Egyptě byla pyramida Džosera

Starodávní Egypťané pochovali své mrtvé v hrobech s předměty, které jim měly pomoci v posmrtném životě. Postupně se změnily do staveb hrobů nazývaných mastaby. Mastaby byly ploché, obdélníkové konstrukce se šikmými stěnami, z kamene nebo cihel. Předpokládá se, že egyptský architekt Imhotep byl první, kdo navrhl stavbu, ve které byla postavena jedna mastaba na druhou, čímž vznikla stupňovitá pyramida. První pyramidou se stala pyramida Džosera nacházející se v Sakkáře, byla postavena ve 27. století př. n. l. Jejím architektem byl Imhotep a byl v ní pohřben faraon Džoser. Pyramida sestávala ze šesti mastab, postavených jedna na druhé.

2) Za faraona Snoffre byla postavena první hladká pyramida

Významné inovace při stavbě pyramid se objevily za vlády faraona Snoffre, který byl prvním faraonem IV. dynastie. Vedle ní byly postaveny ještě tři malé pyramidy. Jedna z nich, pyramida v Meidum, se stala přechodnou formou mezi stupňovitými a hladkými strukturami. Zpočátku měla mít sedm stupňů, ale později byla přidána ještě jedna vrstva. Poté byla opět změněna, dostala téměř hladké strany díky použití vápence. Druhá pyramida Snoffre je hladkostranná, ale má lomený tvar, od země se sklonem 54°, horní část má úhel 43 stupňů. Třetí pyramida měla konstantní úhel 43 stupňů a stala se první skutečnou hladkou pyramidou.

3) Poslední známá egyptská pyramida je pyramida faraona Ahmose

Faraoni z dvanácté dynastie začali stavět pyramidy, ale nedokázali dosáhnout předchozích úspěchů. Nyní pro stavbu pyramid byly použity hliněné cihly, nikoliv kamenné bloky, a do dnešní doby tyto struktury nevydržely, zbortily se, se zachovanou vnitřní strukturou. Poté, co byla pyramida téměř postavena, byli ale faraoni pohřbeni v podzemních hrobkách v Údolí králů. Poslední z dnes známých egyptských pyramid – pyramidy, postavené pro Ahmose I., zakladatele osmnácté dynastie, který vládl v 1549–1524 př.n.l. V současné době je známo 138 egyptských pyramid a vědci nevylučují objev i dalších.

4) Stavitelé pyramid byli dobře živeni a získali daňové výhody

Stavba pyramidy začala s faraonem bezprostředně po vstupu na trůn. Pro vedení její stavby byl jmenován vysoký úředník. Na rozdíl od obecné víry, otroci byli málo využíváni při stavbě pyramid. Hlavními pracovníci byli rolníci, kteří obdrželi bydlení na staveništi, stejně jako oblečení, potraviny a daňové výhody. K pohybu kamenných bloků se používaly saně, do kterých byli zapřaženi dělníci. Aby se snížilo tření běhounů a usnadnil se pohyb, byl písek před sáněmi poléván vodou. Zvedání kamenů při stavbě probíhalo zřejmě za pomoci ramp. Výzkum metod budování pyramid pokračuje.

5) Egyptské pyramidy směřují na sever

Egyptské pyramidy byly postaveny na západním břehu Nilu. Je to strana, kde Slunce zapadá, a proto byla považována za zemi mrtvých. Jádro pyramid bylo postaveno z místního vápence, bílý vápenec byl použit pro hladké strany a dal jim zářící vzhled. Hlavním stavebním kamenem pyramid byla žula a čedič, který byl často zdoben zlatem, stříbrem nebo jejich slitinami. Staří stavitelé uměli nasměrovat pyramidy přesně na sever. Takže Velká pyramida je směrována na sever s přesností na jednu desetinu stupně. Jak se starým Egypťanům podařilo dosáhnout této přesnosti, není známo.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit