Nejpřesnější předpovědi v historii

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 4. 3. 2022

Existovalo mnoho lidí, kteří představili předpovědi budoucnosti, ať to bylo záměrné či nikoliv. Někdy je jejich trefa doslova neuvěřitelná.

Robert Boyle

Daruj mi ledvinu

„Přijde čas, kdy lidem budou transplantovat vnitřní orgány z jednoho těla do druhého,” prorokoval kdysi ve svých záznamech vědec Robert Boyle (1627–⁠1691).Tento fyzik, chemik a teolog si byl v roce 1660 jistý, že přijde čas, kdy bude možné léčit nemoci na dálku nebo alespoň pomocí transplantací orgánů. Byla to doba před věkem osvícení, tehdy vzkvétala ještě magie a pověry a obyčejný člověk z ulice nemohl na takový průlom v medicíně ani pomyslet. Boyle také hovořil o zařízení, které lze identifikovat jako dnešní GPS – tedy „způsob, jak najít požadovanou polohu”.

Studená válka

„Nyní jsou na Zemi dva velké národy, které vychází z opačných pozic, a zdá se, že směřují ke stejnému cíli: Rusové a Angloameričané … Mají různá výchozí místa a jdou různými cestami, přesto si každý z nich tajně uchovává sen o převzetí osudů poloviny světa,” prorokoval své předpovědi francouzský politik Alexis de Tocquevill (1815–⁠1859). Tuto děsivou hypotézu předložil v roce 1840 ve své knize „Demokracie v Americe” (De la démocratie en Amérique). Dle jeho slov se tyto dvě země cítí být vládci světa, což znamená, že brzy začne válka právě o tuto moc.

Ta tabulka bude prostě plná

Psal se rok 1863, tehdy svět znal asi 60 chemických prvků, ale ruský chemik Dmitrij Mendělejev (1834–⁠1907) předpovídal přítomnost dalších čtyřiceti. Pojmenoval dokonce jejich vlastnosti a hmotnost. Mendělejev zahájil svou práci v roce 1863, uspořádal do tabulky chemické prvky podle jejich hmotnosti a vlastností a našel prázdné buňky. Zkrátka se rozhodl, že tabulka by měla být zaplněna kompletně. Vědec předpověděl objev germania a dokonce mu dal jméno –⁠ „eko-silikon”. Tento prvek byl poté skutečně v roce 1886 objeven.

Na Měsíci bude muž

Ještě 100 let před letem Apolla 11 do vesmíru napsal Jules Verne (1828–⁠1905) svou knihu „Ze Země na Měsíc přímou cestou za 97 hodin 20 minut”. To bylo v roce 1865. Autor dokonce popsal všechny detaily – jak kosmická loď opustí Floridu, její jméno, počet astronautů na palubě, pocit beztíže i se všemi projevy. Přitom o tom Verne tehdy nemohl nic vědět, lze to nazvat pouze jako předpověď.

Pozor na ledovce

Autor mnoha povídek Morgan Robertson (1861–⁠1915) napsal v roce 1898 příběh nazvaný „Marnost nebo Vrak Titanu” (Futility, or the Wreck of the Titan). Ve své práci naznačil velikost lodi, přesně popsal příčinu katastrofy po srážce s ledovcem, i nedostatek záchranných člunů. Od vydání románu uplynulo 14 let, když se potopila loď s podobným názvem – Titanic.

Bude mobilní telefon

Mobil je dnes věc, bez které už nemůžeme fungovat. O tomto zařízení mluvil již světoznámý vynálezce Nikola Tesla (1856–⁠1943).

„Brzy bude možné přenášet zprávy po celém světě bez drátů. Bude to tak snadné, že běžný člověk může vlastnit a ovládat svůj vlastní aparát.”

Fyzik tato slova pronesl v rozhovoru pro New York Times už v roce 1909.

H. G. Wells

Vzhled nejničivější zbraně

Spisovatel fantastických románů Herbert G. Wells (1866–⁠1946) v roce 1914 vytvořil svoji novelu s názvem „The World Unleashed”. Jeho román se týká blíže nespecifikovaného vynálezu, který urychluje proces radioaktivního rozpadu a umožňuje vytvořit bomby, jež explodují větší silou než běžné výbušniny. Navíc pokračují v explozi celé následující dny. V té době si nebylo možné vůbec jen představit, co bude způsobovat atomová bomba, ale vše popsal naprosto přesně.

Na co chodit do školy, bude online

Sci-fi spisovatel Isaac Asimov (1920–⁠1992) v jednom rozhovoru hovořil o určitém systému, který umožní studentům získat znalosti, aniž by musela opustit domov. Takový přístup k informacím prorokoval v roce 1988. Dle jeho předpovědi se pomocí počítačů může člověk podívat do jakékoli knihovny na světě. Asimov řekl, že se pro nás stroj stane „učitelem ve formě přístupu ke všem znalostem, které lidstvo nashromáždilo”. Spisovatel byl obecně znepokojen situací se vzděláváním a chtěl zvýšit jeho úroveň.

 

Které předpovědi vás nejvíce překvapily? Některé jsou logické, jiné znějí spíše jako náhoda. Samozřejmě existovalo mnohem více tipů. I nyní se najde mnoho lidí, kteří prorokují, co bude a nebude.

autor: – skm –
foto: pixabay.com
(Girasol_Monge,David_Do)
commons.wikimedia.org


Štítky: , ,





Mohlo by se vám líbit