Zvířata s dokonalým sluchem

ARCHIV / SVĚT ZVÍŘAT / 8. 11. 2023

Sluch je pro zvířata velice důležitým smyslem, který nezřídka rozhoduje o životě a smrti. Řídí se jím predátoři i jejich kořist. Prvním jmenovaným slouží k zajištění potravy, těm druhým zase k naději na přežití.

Nejvyšší zvuky prý slyší poměrně drobná noční můra zavíječ voskový, měřící 8 až 16 milimetrů, která je oblíbenou potravou netopýra, tedy savce s nejlepším sluchem. Důvod, proč právě tato noční můra disponuje tak výborným sluchem, není dosud známý. Je snad příčinou evoluční výhoda před netopýry, kteří tyto drobné motýlky s velkou oblibou loví a svým taktéž bezchybným sluchem jsou přímo pověstní?

Poměrně nevzhledný motýlek zavíječ voskový sice náleží k obávaným včelím škůdcům, protože jeho housenky rozežírají včelí vosk ve včelích úlech, ovšem disponuje i potenciálně velmi užitečnou schopností. Tou je umění strávit jeden z nejběžnějších plastů, tedy polyethylen, ze kterého se kupříkladu vyrábí snad všudypřítomné mikrotenové sáčky. V současné době tedy vědecké týmy usilovně zkoumají možnosti, jak by se případně tato jeho vlastnost mohla využít v problematice recyklace přemíry plastů.

Netopýři

Jak již bylo uvedeno výše, ze savců slyší nejlépe právě netopýři. Díky svému dokonalému sluchu se bezchybně dokážou pohybovat i v naprosté, černočerné tmě. Vydatně jim v tom napomáhá echolokace, tedy proces, během kterého je vysílaný zvuk od předmětů odrážen zpět do místa vysílání, kde je následně opět zachycen. Tito savci se tedy v noci ve vzduchu orientují tak, že rychle za sebou vydávají intenzivní ultrazvukové, tedy například pro člověka neslyšitelné pískání, které se podobně jako i ozvěna odráží od předmětů v okolí. Právě ze síly ozvěny se tak netopýří dozvídají, co se kde nachází a kde mají tedy případně i hledat svoji kořist.

Netopýr ušatý je skutečně přímo typický svými neobyčejně dlouhými ušními boltci, které má během letu vztyčené a natočené dopředu. Při zimování si je ukládá k boku těla a následně skládá pod křídla. Oba boltce jsou pak na čele srostlé jakýmsi blanitým lemem a ovládá je až dvacet čtyři drobných svalů. Ultrazvuk však těmto poměrně zvláštním létajícím savcům neslouží pouze jen k orientaci, nýbrž také i k vzájemnému dorozumívání. Ultrazvuk tato zvířata někdy také využívají rovněž i ke komunikaci v období námluv.

Kočky a psi

Co se domácích mazlíčků týče, kočky i psi mají rovněž až mimořádně bystrý sluch. Také v jejich případě jde o jednu z loveckých předností, kterými je vybavila příroda, aby měla tato zvířata náskok před svou případnou kořistí. Není dobré na tuto skutečnost zapomínat a zbytečně své zvířecí přátele vystavovat nadměrnému hluku. V případě psů se pro ně skutečně velikým trápením může stát kupříkladu i návštěva venkovních hudebních akcí.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit