Slunce – co o něm možná ještě nevíte

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 7. 8. 2023

Mnoho rituálů je dobré vykonávat při východu slunce, fascinujícího zdroje energie, díky němuž může na naší planetě existovat život.

Přímo v sobě vytváří energii, kterou proměňuje na světlo a teplo, a ty formou elektromagnetického záření vysílá do okolí. Z astronomického hlediska je Slunce neboli „žlutý trpaslík” hvězdou, jejíž teplota jádra se pohybuje kolem neuvěřitelných 15 milionů stupňů Celsia, má tvar téměř dokonalé koule, dosahuje průměru jako 109 planet Zemí a je přibližně 330 tisíckrát těžší než naše planeta. Z našeho pohledu je tedy Slunce obrovské, v porovnání s jinými hvězdami však na něj jeho trpasličí označení sedí. Ve vesmíru lze totiž běžně najít i hvězdy 100 tisíckrát větší než je právě naše Slunce.

Název „žlutý trpaslík” je však poněkud zavádějící z hlediska barvy. I když se nám Slunce zdá být žluté, jeho skutečná barva je bílá. Za tento optický klam může naše atmosféra, kterou paprsky Slunce procházejí. Ta mění jejich barvu právě na žlutou. Slunce dokonce může i za naši modrou oblohu. V zemské atmosféře se totiž nejvíce rozkládají takzvané krátké vlnové délky slunečního záření, které lidské oko vnímá jako modré, nikoliv jako černé, což je skutečná barva naší oblohy. Podobně může reakce slunečních paprsků a atmosféry či úhlu, z nějž je vidíme, za červánky.

Východ a západ

Právě červánky jsou předzvěstí večera, noci, západu slunce. Nejen energii východu, ale i západu slunce lze však prakticky využívat i v každodenním životě. Východy a západy slunce jsou velmi rychlými přechody mezi dvěma polaritami – dnem a nocí neboli světlem a tmou. Den a noc pak samozřejmě mají i zcela rozdílnou energii.

Během dne jsme plní energie, sršíme aktivitou, realizujeme své záměry a cíle, které jsme si stanovili, naplňujeme svoje plány a odškrtáváme si jednotlivé kroky a úkoly na cestě za dosažením cíle. V průběhu dne se projevujeme ve vnějším světě, komunikujeme s ostatními lidmi, jsme činorodí a neustále v pohybu.

V noci nebo již večer před spaním bychom se měli naopak zklidnit, zastavit, vědomě si zrekapitulovat prožitý den, zrevidovat své záměry, cíle a touhy. Čas po setmění bychom měli využít tedy zejména na bilancování a ponoření se do sebe. Následně již jen po celou noc setrvávat v úplné pasivitě, nic nedělat, pouze odpočívat, spát a během spánku nabírat novou sílu do dalšího, aktivního dne.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit