Že by mimozemšťané?

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / UFO A MIMOZEMŠŤANÉ / 11. 10. 2023

Tajemný zdroj vysílá na Zemi 20minutové signály již 35 let. Zatím nikdo nezjistil skutečnou příčinu. Mohli by za tím být mimozemšťané?

Posledních 30 let vědci přemýšleli o původu záhadných rádiových signálů, které si našly cestu na Zemi a trvaly asi 20 minut. Zpočátku předpokládali, že by se mohlo jednat o signály od umírajících hvězd. Jenže teorie o mimozemských návštěvách byla stále na stole. Nová studie publikovaná v časopise Nature upoutala pozornost australských vědců. Ti našli konzistentní vzor rádiových signálů přicházejících na Zemi po dobu nejméně 35 let. Tyto signály nemají jasné vysvětlení a vědci vyloučili všechny možné příčiny na základě křivek, které pozorovali od roku 1988. Signály byly objeveny po důkladnější analýze rozhlasového archivu.

Vědci si všimli, že tyto souvislé vlny se liší silou a jasem a vizuálně připomínají vlny vyzařované pulsary, které mají trvání v milisekundách nebo sekundách. Jejich srovnáním s daty z pozemských zdrojů však dospěli k závěru, že tyto 21minutové vlny mají jedinečný tvar, který nelze vysvětlit známými procesy.

Vědecké teorie

Jednou z navrhovaných teorií byly pulsary, neutronové hvězdy, které při rotaci vysílají rádiové signály. Vědci však naznačují, že zdroj signálu, který pojmenovali GPMJ1839-10, se musí otáčet neuvěřitelnou rychlostí, aby vytvořil tak jasné vlny, které by bylo možné zaznamenat na Zemi. Možnými kandidáty by mohli být bílí trpaslíci (hvězdy v poslední fázi svého života) nebo magnetary, hvězdy s extrémně intenzivními magnetickými poli. Jak však vědci poznamenávají, ani jedno, ani druhé nevysvětluje vlny, které pozorujeme již 35 let.

Existuje dokonce hypotéza, že tyto signály mohou být původem jiných forem života. Profesorka fyziky Victoria Michaele Kaspi (1967) z McGill University v Montrealu v Kanadě zdůraznila, že vědci stále usilují o nalezení zdroje těchto záhadných signálů a další výzkum by mohl odhalit nové astronomické záhady, nebo zda jsou za tím mimozemšťané. Jen čas a další pozorování mohou ukázat klíč k vyřešení této hádanky.

autor: – skm –
foto: Unsplash


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit