Záhadná planeta – kdy ji najdeme?

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TOP články / 1. 2. 2023

V naší Sluneční soustavě se nachází ještě jedna planeta, ale zatím nebyla objevena. Oficiálně máme osm uznaných planet, o deváté – Pluto – se vedlo mnoho sporů.

Již dlouho se však proslýchá, že za Neptunem existuje ještě jedna planeta o velikosti Marsu, kterou je obtížné odhalit. Nachází se totiž v temné oblasti, mimo dosah astronomické optiky. Nejzajímavější však je, že počítačové simulace tuto hypotézu nedávno potvrdily.

Mezinárodní tým kosmologů simuloval na počítači proces zrodu a vývoje Sluneční soustavy. A objevil se jeden velice záhadný jev. Ve vnitřní části naší soustavy se nacházejí čtyři kamenné planety, ve vnější části čtyři plynní obři a pár asteroidů. Kromě těchto objektů se zde vyskytují trpasličí planety, komety a další malá tělesa. Jenže podle vědců v této konfiguraci něco chybí, nevypadá to zkrátka vyváženě. Všechny modely vývoje naší soustavy ukazují, že ve vnější části Sluneční soustavy by mělo být více velkých planet – minimálně o jednu více. Ale kde tedy je?

Pátý obr a trpaslíci

Vědci se domnívají, že v systému bylo původně pět plynných obrů – Jupiter, Saturn, Uran, Neptun a „neznámý obr”. Pohyb planet však způsobil, že pátý obr jaksi „vypadl” z místa. Scénář se pak mohl vyvíjet dvěma způsoby.

V prvním případě se ztracená planeta mohla zastavit někde na okraji Sluneční soustavy, obklopena trpasličími planetami, kde je dodnes. Ve druhé variantě byla „nadbytečná” planeta vytlačena do mezihvězdného prostoru a stala se jakýmsi tulákem, který se pohybuje po rozlehlých dálavách galaxie.

Mimochodem, v srpnu 2021 američtí astronomové Michael E. Brown a Konstantin Batygin spočítali, že hypoteticky by dráha této planety mohla být poměrně blízko Slunci, a proto jsme ji dosud ještě nenašli.

Není to Nibiru!

Odborníci doufají, že čím přesnější budou simulace, tím větší je šance, že alespoň v dohledné době bude možné záhadnou planetu pozorovat nejmodernějšími výkonnými dalekohledy.

Proč vlastně potřebujeme najít takovou planetu? Zvláště, když je to plynný obr, a tudíž nedobyvatelný? Stále se přece nemůžeme dostat ani na Mars.

Protože prakticky všechny objekty v prostoru jsou vzájemně propojeny a mohou se navzájem ovlivňovat. Například klima u nás může záviset na vlivu dalších nebeských těles. Jejich poznání bude právě důležité. Pokud jde o mýty o zlověstné „planetě Nibiru”, jež má jednoho dne narazit do Země a způsobit globální katastrofu, tyto teorie se samozřejmě o nic neopírají.

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit