Zemi provází záhadný satelit

ARCHIV / KURIOZITY / UFO A MIMOZEMŠŤANÉ / 23. 6. 2023

Astronomové objevili záhadné vesmírné těleso, které se v blízkosti Země nachází již více než 2 000 let. Mohlo by jít o satelit mimozemšťanů?

Někteří vědci se domnívají, že objekt s označením 2023 FW13 může být mimozemskou sondou nebo jejich satelit. Vědci zatím neznají povahu nově objeveného objektu, ale jeho existence už byla potvrzena. Astronomové ho poprvé spatřili při pozorování blízkého vesmíru z observatoře na Havaji, a to konkrétně 28. března 2023. Tedy přibližně ve stejnou dobu, kdy byl v roce 2017 objeven legendární „mezihvězdný asteroid” Oumuamua.

Další observatoře nedávno potvrdily, že Havaj měla opět pravdu – záhadný satelit skutečně existuje. Objekt 2023 FW13 má velikost 10 až 15 metrů, obíhá kolem Slunce, ale zatím je blízko Země a jeden oběh vykoná za téměř stejnou dobu jako Země. Přesněji řečeno za 365, 42 dní, což je 1,0005 roku. Astronomové objevený objekt nazývají kvazisatelit, tedy něco jako další Měsíc. Podle výpočtů se k naší planetě přiblížil v prvním století před naším letopočtem a bude zde ještě nejméně 1 500 let. Jeho dráhu odhadli na příštích 15 století.

Satelit, asteroid nebo co?

Tradičně smýšlející vědci nepochybují o tom, že 2023 FW13 je asteroid, který se sem dostal bůh ví odkud. Stejně jako ve skutečnosti Oumuamua a několik dalších kvazisatelitů, jejichž existence byla potvrzena. Poměrně dost nadšenců z řad renomovaných vědců se však domnívá, že objekty v blízkosti Země jsou automatické průzkumné sondy mimozemšťanů. Mezi tyto nadšence patří profesor Abraham Loeb, který působí v Harvardském Smithsonově centru pro astrofyziku, je předsedou katedry astronomie Harvardovy univerzity a členem Rady pro vědu a technologie amerického prezidenta. Podporuje ho Dr. Sean M. Kirkpatrick, ředitel Úřadu pro řešení celoplošných anomálií (AARO). Ten byl nedávno zřízen americkým vojenským ministerstvem za účelem studia UFO.

Kirkpatrick a Loeb vypracovali zprávu, která naznačuje, že Oumuamua mohla být mateřskou lodí – jednou z těch, které vydávají průzkumné robotické sondy k průzkumu Země a dalších planet sluneční soustavy. Vědci z oddělení výpočetní astrofyziky na katedře fyziky Carnegie Mellon University se nedávno připojili ke „snílkům”. Připravili k publikaci článek s názvem Close Encounters of the Interstellar Kind: Exploring the Presence of Interstellar Objects in Near Earth Orbit (Blízká setkání mezihvězdného druhu: zkoumání přítomnosti mezihvězdných objektů na oběžné dráze v blízkosti Země). Autoři předkládají výpočty, kterými nás přesvědčují, že sluneční soustava je plná umělých mezihvězdných objektů, zejména v
blízkosti Země.

S tezí o mimozemšťanech se ztotožňuje i James Benford, fyzik z Kalifornské univerzity v San Diegu. Jeho názor zní: průzkumné sondy (v terminologii vědce „pozorovatelé”) jsou maskovány nebo ukryty právě na kvazisatelitech. Benford před 4 lety navrhl vyslat k nim průzkumné mise. Mimochodem, kvazisatelity provází i Venuši, Neptun a Uran. Což ale není v rozporu s hypotézou nadšenců.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit