Pampeliška – zlaté jarní bohatství všude kolem nás

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / 14. 4. 2023

Smetánka lékařská neboli pampeliška patří mezi posly jara. Když rozkvetou, můžeme si být jisti, že zima je pro tento rok již skutečně pryč.

Pampeliška bývá jednou z prvních květin, kterou se pro její „sluníčkovou“ barvu naučí pojmenovávat děti. Květy smetánky lékařské můžeme najít doslova všude. Spolu s vrbovými kočičkami slouží jako první potrava pro včelky a zároveň jako signál říkající jim, že už je možné zrušit zazimovací režim a mohou bezstarostně vylétávat z úlu ven.

Pro mnoho zahrádkářů je však pampeliška neužitečným plevelem a snaží se jí zbavovat všelijakými způsoby. Přitom jim na zahrádce roste čerstvá, všestranná léčivka a zelená superpotravina.

Smetánka lékařská se latinsky nazývá Taraxacum officinale. Latinský název dal rostlině dávný slavný lékař jménem Avicenna. Pojmenování je odvozeno od řeckého slova „taraxis”, což v překladu znamená zánět očí. V tehdejším léčitelství se totiž mléko ze smetánky lékařské používalo k odstranění a léčbě očního zánětu.

Léčitelské schopnosti rostliny

Jedná se skutečně o velmi běžně se vyskytující léčivou rostlinu se širokým využitím, a to ať již v lidovém léčitelství, v potravinářství či farmacii. Lidem pomáhá květ, stonek, list i kořen. Stonek prý dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, list zase důkladně detoxikovat celý náš organismus. Nejrozšířenější a nejvyužívanější rostlinnou drogou v případě pampelišky jsou však kořeny nebo květy. Kořeny je vhodné sbírat zejména na jaře, než rostlina rozkvete, nebo potom zase až na podzim. Právě v těchto obdobích se maximum účinných léčivých látek nachází právě v kořeni.

Pampeliška se využívá především jako podpůrný prostředek pro správnou činnost jater, žaludku a žlučníku. Touto souhrou tak v podstatě podporuje činnost celého trávicího systému. Rostlinka má typickou hořkou chuť, kterou jí dodávají především ve všech částech smetánky obsažené hořčiny.

Právě tyto látky mají pozitivní vliv na funkci nejen celého zažívacího systému, neboť podporují tvorbu žluči a chuti k jídlu, ale pomáhají i při zánětech močových cest a při problémech s močovými či ledvinovými kameny. Má také mírně diuretické neboli močopudné účinky, eliminuje PMS (premenstruační syndrom) a přirozeně působí proti vysokému krevnímu tlaku (hypertenzi).

Další možnosti využití

Pampeliška je vhodná i pro péči o vlasy, a to jak velmi suché, tak naopak silně se mastící. Z květů pampelišek pak lidé odjakživa vyráběli med. Její kořen naši předci zase používali mimo jiné k léčbě „kostižeru“, tedy nádorového onemocnění krve s bolestivou lámavostí kostí.

Vědci později zjistili, že kořen pampelišky skutečně může preventivně působit proti rakovinovému bujení, a to bez jakéhokoliv poškozování zdravých buněk. Rozhodně neprohloupíme, pokud si právě teď na jaře mladé lístky smetánky, podobné rukole, zcela bez obav přidáme do nejrůznějších jídel, zejména pak do čerstvých jarních salátů.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit