Nejpodivnější poslední jídlo před smrtí

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 16. 11. 2022

Před popravou bývá zvykem splnit poslední přání vězně. Obvykle se mezi požadavky vyskytuje i specifické jídlo, které si odsouzený dopřeje před odchodem na onen svět.

Je velice těžké si představit, že pár hodin před smrtí mohou odsouzení k smrti chtít něco exkluzivního, chutného či neobvyklého. Mnoho z nich se však snaží užít si své poslední chvíle života. Někteří požadují jídla hodně, jiní málo. Jde však o jejich poslední vůli a přání, a tak je vedení věznice, v níž se odsouzení nacházejí, povinno tyto požadavky splnit. Ne všichni vězni si žádají něco standartního, najdou se tací, již se rozhodli ukázat originalitu. I když naposledy ve svém životě.

James Edward Smith

Tento americký vrah se dostal do povědomí veřejnosti především kvůli svému přání na poslední pokrm. Vězeň si k jídlu poručil hroudu hlíny. Jeho požadavku však nebylo vyhověno, a tak se musel spokojit se sklenicí jogurtu.

Philip Workman

Požadavek tohoto muže je možná nejoriginálnější v dějinách. Workman byl popraven v roce 2007 v Tennessee za vraždu policisty. Své poslední jídlo odmítl s přáním, aby správa věznice koupila vegetariánskou pizzu a dala ji nějakému bezdomovci v Nashvillu. Vedení odmítlo této žádosti vyhovět, ale mnoho lidí v Tennessee se rozhodlo vězňovu prosbu splnit. V den popravy zločince přišly do místního útulku pro bezdomovce stovky porcí vegetariánské pizzy.

Dobie Gillis Williams

Tento vrah byl popraven v roce 1999. Jeho případ byl poněkud zvláštní, dle policie se ke svému zločinu přiznal, i když záznam k tomu neexistoval. Muž před smrtí požádal o velkou porci zmrzliny a 12 sladkých tyčinek.

Ted Bundy

Známý americký sériový vrah Ted Bundy nechtěl nic zvláštního. Dostal tedy obvyklé jídlo – k obědu mu přinesli krvavý steak, míchaná vejce, opečené brambory, toasty s máslem a marmeládou, mléko a džus. Bundy se ničeho z toho ani nedotkl.

Adolf Hitler

Nacistický vůdce do našeho seznamu tak úplně nepatří, jelikož nebyl odsouzen. Přesto by Vás však mohlo zajímat, co jedl před svou smrtí. Dne 30. dubna 1945 si Adolf Hitler uvědomil, že válka je prohraná a jeho Třetí říše skončila. Führer snědl špagety, někdy se uvádí lasagne, s lehkou omáčkou. Následně si se svou manželkou Evou Braunovou vzali jed.

Timothy McVeigh

Jeden z nejvíce nemilosrdných teroristů v historii USA byl ve věku 33 let popraven v Indianě roku 2001. Jako poslední jídlo si vyžádal celý kilogram mátové zmrzliny s čokoládovými lupínky.

Gerald Lee Mitchell

Mitchell byl odsouzen za vraždu muže, kterého se snažil okrást. Na krku mu visela také další oloupení a zastřelení dvou mužů při drogovém obchodu. Nežádal o plné jídlo jako mnoho jiných vězňů. Místo toho chtěl sortiment firmy Jolly Ranchers, tedy své oblíbené ovocné bonbóny.

Troy Davis

Další odsouzenec za vraždu policisty si k poslednímu jídlu odmítl objednat cokoli speciálního. Své rozhodnutí okomentoval zlověstnými slovy: „Tato večeře nebude mou poslední.”

Victor Harry Feguer

Fueger byl odsouzen k smrti za vraždu doktora Bartelse. Nejprve ho unesl a převezl přes hranici státu, díky čemuž se dopustil federálního zločinu. Žádost o jeho poslední jídlo je jedna z nejznámějších. Přál si pouze jednu jedinou olivu. Pecka z ní byla po popravě nalezena v kapse jeho obleku. Říká se, že s ní byl i pohřben.

David Leon Woods

Vrah, který svou oběť ubodal nožem. Na rozdíl od jiných vězňů nežádal nic speciálního. Objednal si jako poslední jídlo pizzu a narozeninový dort.

Stephen Wayne Anderson

Nájemný a sériový vrah byl popraven státem Kalifornie ve věku 49 let. Přál si, aby se jeho poslední jídlo skládalo ze dvou grilovaných sýrových sendvičů, tvarohu, plátku broskvového koláče, čokoládové zmrzliny a ředkvičky.

Ricky Ray Rector

Poslední jídlo vraha policisty nebylo nikterak originální. Pořádal o steak, smažené kuře, třešňový nápoj a plátek ořechového koláče. Nejpodivnější věc se odehrála až na konci večeře – Rector si nedal ořechový koláč a strážci řekl, že si ho nechá na později.

Saddám Hussein

Bývalý irácký prezident Saddám Hussein byl v roce 2006 popraven oběšením. O tom, co jedl k poslednímu jídlu, se stále vedou spory. Podle některých zdrojů převažovalo západní jídlo (možná i hamburger a hranolky), dle jiných mu před popravou nabídli kuře s rýží, avšak Hussein měl vše odmítnout.

Adolf Eichmann

Vyšší nacistický důstojník a organizátor holocaustu byl oběšen v Izraeli roku 1962. Jako poslední jídlo si Eichmann nevybral nic zvláštního. Výjimkou byla láhev suchého červeného izraelského vína, které vypil jen z poloviny.

Lawrence Russell Brewer

Brewer byl odsouzen za vraždu postiženého muže černé pleti, kterého ještě se dvěma komplici mučil a následně zabil. Před svou popravou se choval podivně. Objednal si obrovské množství jídla – dva kuřecí steaky s nakrájenou cibulí v omáčce, trojitý cheeseburger se slaninou, sýrovou omeletu s hovězím masem, rajčaty, cibulí, paprikou a jalapenos, velkou mísu smažené okry s kečupem, grilované maso a půl bochníku bílého chleba, tři fajitas s různými polevami, pizzu, vanilkovou zmrzlinu, arašídové máslo s kousky a tři lahve piva. Většina věznic by pravděpodobně tak obrovskou žádost odmítla, ale v Texasu to v té době možné bylo. Jakmile veškeré jídlo dorazilo, Brewer ho odmítl jíst s tím, že zkrátka nemá hlad.

 

 

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit