Kosmický cyklus – začátek a konec

ARCHIV / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 27. 2. 2023

Vstoupili jsme do období posledního astrologického znamení Ryb, jímž se uzavírá celý kosmický cyklus. I když to zatím tak nevypadá, tuhá zima by měla ztrácet na síle a do přírody se vrací život.

K principu znamení Ryb náleží myšlenka, že se všechno ve změněné podobě znovu rodí. V únoru se dříve slavil ještě jeden svátek mrtvých, o čemž svědčí stížnost synody v Tours z roku 567 n. l. Podlé ní po mši věřící doma tajně obětují svým blízkým zemřelým jídlo a pořádají pro ně slavnostní hostiny. Tento původně germánský zvyk připadal na svátek Stolce svatého Petra, tedy na 22. února. Zřejmě se jednalo o symbolické ukončení cyklu smrti a zimy, po němž přichází vzkříšení života.

Kořeny oslav příchodu jara skutečně sahají hluboko do historie. Ještě v 17. století slavili Frísové na Syltu dne 21. února na Wodanově pahorku svátek, při němž zapalovali ohně, tancovali okolo plamenů a vzývali jméno „starého” boha Wodana. Na tuto dobu také připadá takzvaná „jiskrná neděle”, kdy lidé na horách zapalovali jarní ohně. Do žhavého popela se následně vhazovalo velké množství rýže, aby jiskry létaly co nejvýše. Jak vysoko totiž létaly, tak moc nebude škodit nepříznivé počasí. I tímto věštěním všichni již očekávali příchod jara jako předzvěsti nové, pokud možno co nejlepší budoucí úrody.

 

Kosmický cyklus začíná

Dne 21. března Slunce vstupuje do astrologického znamení Skopce neboli Berana, což je první znamení, které zahajuje kosmický cyklus. Začínají se nalévat a rozvíjet pupeny listů a květů, jež se vytvořily o devět měsíců dříve, kdy na obloze vládlo znamení Raka. V období jarní rovnodennosti končívaly práce ve světnici a rolníci se mohli opět vydat za jarní prací na pole.

V tuto dobu se projevuje touha po sebeuplatnění, která naplňuje nové živé bytosti. Stejně jako pro člověka je rovněž pro rostliny zrození tou chvílí, kdy poprvé rozvinou své síly. V této době dominuje planeta Mars. Projevuje se aktivně, prosazuje se a buduje. Mars totiž kdysi býval čistě jen jarním božstvem, odpovídajícím za růst v přírodě. Teprve později se z něj stal i bůh války. V obou případech však můžeme vidět vliv aktivní síly této planety.

Oslavy jara lze vystopovat až k dávným jarním zvykům. Například v některých částech Švýcarska dodnes mládež dráždí bytost zvanou „Hegel”. Mladí lidé po ní vrhají řepy, zelí a další zeleninu. Bytost se brání bičem a pokouší se někoho chytit, aby ho mohla strčit do studny.

Za vlády dalšího astrologického znamení, zemského Býka, pokračují rostliny ve svém růstu a čerpají sílu ze země, ze světla a z vody. Jako praví alchymisté tak mění částečky ve stavební kameny organického života a v živé bytosti. Část této energie pak pochází z prvků, které na podzim odumřely v protilehlém znamení Štíra – a právě nyní se recyklují.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit