Bobkový list vám provoní domácnost

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / 29. 11. 2023

Již po staletí je bobkový list uznáván pro své léčivé vlastnosti. I v dnešních dobách se kromě kuchyně používá v bylinkářství. Využít ho však můžete ještě k jedné věci, a to k provonění domácnosti. 

Bobkový list, též známý jako vavřín, je stálezelený stromek nebo keřík. Ve volné přírodě bychom ho nalezli v Malé Asii, odkud pravděpodobně i pochází, na pobřeží středozemního moře nebo i na jihu Evropy. Obvykle dorůstá výšky 2–4 metry, ve velice dobrých podmínkách může dorůst až výšky 8 metrů. U nás pěstovaná rostlina dosahuje výšky okolo 150 centimetrů. Květy má malé, bíložluté, kulaté nebo oválné. Listy vydávají po promnutí v ruce silnou a příjemnou vůni.

Právě díky listům můžete kompletně provonět svou domácnost, která je plná různých pachů. Primárním bodem nevábných zápachů je především kuchyně, kde se zpracovávají potraviny všeho druhu, najdete v ní koš na odpadky, dřez a další. Nemusíte tedy kupovat předražené chemické prostředky a osvěžovače vzduchu, obvykle svou funkci stejně dobře neplní a stojí nemálo peněz. Potřebovat budete pouze 3 bobkové listy.

Proč domov zapáchá

  • Odpadkové koše: pokud nádoby pravidelně nečistíte, mohou se v nich po vyhozených odpadcích usadit nelibé vůně. Zápach se pak snadno šíří po místnosti, případně po celé domácnosti.
  • Domácí mazlíčci: spousta zvířátek má svůj typický zápach, u hlodavců jsou cítit klece se špinavým stelivem, to samé u kočičích záchodků. Jestliže svého mazlíčka nekoupete, nebo má problémy s čistotou a vyprazdňováním, je to zkrátka cítit.
  • Plísně: máte-li doma problém s vlhkostí či se zatékáním vody, mohou se vám doma množit plísně. Kromě ohrožení na zdraví jsou i nevalně cítit.
  • Shnilé potraviny: když řádně neprobíráte potraviny, zkazí se a z lednice nebo ze spíže budou nepříjemně zapáchat.
  • Cigarety: samozřejmě, kouříte-li doma tabákové výrobky, usadí se pach v látkách, dřevě i ve zdech.
  • Chemikálie: určité produkty jsou při používání silně cítit.

Jak využít bobkový list 

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak svou domácnost bavit pachů a zaplavit ji příjemnou vůní i bez použití chemie, je spálení několika bobkových listů. Postup je snadný, dbejte pouze opatrnosti ohledně ohně a domácích mazlíčků nebo dětí.

  1. Vezměte 3 bobkové listy a umístěte je do hliněné nádoby. Zapalte a nechte je shořet.
  2. Kouř se rozšíří po celém domě (v případě opravdu velkých prostor postup opakujte ve vícero místnostech, nebo se s nádobou opatrně projděte).
  3. Dodržte však počet 3 listů, více naráz by jich spáleno být nemělo.

Kromě provonění domácnosti vás však také dokáže bobkový list uklidnit, navodit pozitivnější náladu a přitáhnout hojnost. Je velice uznávám z duchovního hlediska. Pokud ho chcete využít tímto stylem, řiďte se následujícími radami.

Rituály během úplňku a novoluní 

Jestli pro vás provádění měsíčních rituálů není novinkou, zkuste příště využít i bobkové listy. Přitahují dobrou energii, zejména tu, co je spojena s hojností a blahobytem. Když je použijete během novoluní, mohou vám pomoci splnit vaše přání.

  1. Napište na bobkový list své přání. Můžete ho buď spálit, nebo si ho umístit do peněženky.
  2. Během měsíčních rituálů můžete list použít k zahnání negativity.
  3. Pro zklidnění si můžete uvařit i čaj z bobkových listů.

Chcete-li přilákat štěstí, peníze nebo lásku, použijte kombinaci bobkových listů a soli. Využít to lze i k provádění energetické očisty.

  1. Pokud chcete od negativních energií pročistit svůj interiér, umístěte do každé místnosti misku naplněnou mořskou solí a drceným bobkovým listem.
  2. K očištění svého těla a duše si můžete udělat koupel s bobkovými listy a solí. Krásně se uvolníte, nastolíte si v duši harmonii a povzbudíte tělo i mysl.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit