Ibišek, okrasná i léčivá bylina s všestranným využitím

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / 13. 11. 2023

Ibišek, dřeviny i byliny s nápadnými květy, které najdeme v subtropech i tropech celého světa. Pravděpodobně si ho můžete pamatovat i z mládí, kdy ho měli doma vaši rodiče. 

Jsou využívány jako okrasné rostliny, dále také jako potravina, což se týká ibišku syrského, ibišku jedlého (okra) či ibišku súdánského (karkade), taktéž jako surovina v truhlářství, kde své uplatnění zase našel karibský ibišek s kvalitním dřevem, nebo též v textilním průmyslu oblíbený ibišek konopný, jenž se využívá pro výrobu speciálního vlákna, které je podobné jutě.

Rod ibišek skýtá více než 200 druhů, a i když je rozšířen zejména v tropických a subtropických oblastech, jak již bylo uvedeno výše, lze ho najít v podstatě po celém světě. V našich zeměpisných podmínkách můžeme na teplejších místech najít ibišek syrský. Jako pokojová květina je nejčastěji pěstován ibišek čínský, přičemž barevných odrůd bylo vyšlechtěno poměrně velké množství. Například něžná růžová barva je klasickou barvou okrasných ibišků, jež se v nejrůznějších početných variantách objevuje u mnoha odrůd.

Vliv ibišku na zdraví

Dužnaté červené kalichy ibišku súdánského mají typickou kyselou chuť a jsou využívány v potravinářském průmyslu jako pochutina nebo léčivo. Tento druh pocházející z Afriky je pěstován v tropech na celém světě. Připravují se z něj teplé i studené nápoje či sirupy obsahující velké množství vitaminů a minerálů, a to včetně vitaminu C.

Ve fytoterapii, dříve bylinkářství, tedy při využívání léčivých bylin pro léčbu i za účelem prevence nejrůznějších onemocnění, se ibišek používá pro téměř všestranné pozitivní účinky na náš organismus, kterých dosahuje vysokým obsahem biologicky aktivních látek. Bezesporu se tak jedná o přímo „zázračnou” léčivou bylinu. I současné vědecké studie opakovaně potvrzují již historií ověřené celkové účinky ibišku na naše zdraví.

Čaj z ibišku má prý poměrně silné protizánětlivé, dezinfekční i antioxidační účinky omezující aktivitu volných radikálů, kdy úspěšně bojují s oxidačním stresem. Ibišek dále stimuluje paměť, zamezuje ukládání tuku v tepnách a pomáhá snížit vysoký krevní tlak. Doporučuje se rovněž jako doplněk při terapii i prevenci kardiovaskulárních onemocnění obecně. Díky vysokému obsahu flavonoidů může během jeho konzumace docházet také ke zpevnění cévních stěn, podporuje krevní oběh a normální činnost cévní soustavy.

Tato léčivka údajně pomáhá i s redukcí nadváhy, a navíc snižuje pocení. Ibišek má přirozeně diuretické (močopudné) účinky, tedy zvyšuje tvorbu moči a vylučování moči z organismu. Díky tomu podporuje odvod nadbytečné vody z těla a eliminuje tak zadržování vody v organismu. Tato bylinka snižuje podrážděnost, stimuluje trávení a působí pozitivně proti zácpě.

Evropské využití

U nás v Evropě se pak s ibiškem nejčastěji setkáváme jako s přísadou v čajových směsích. Zejména v případě celé řady ovocných čajů. V nadcházejících podzimních a zimních měsících oceníme skutečnost, že ibišek dokáže stimulovat funkci našeho imunitního systému, čímž podporuje odolnost lidského organismu a zvyšuje přirozenou obranyschopnost těla především proti infekcím a běžným problémům z nachlazení, jako jsou kupříkladu kašel či rýma.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit