Ikona z řeckého kláštera zachránila místní mnichy

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 30. 10. 2023

Řecká hora Athos je po celém světě známa díky legendárním klášterům. S jedním z nich je spojena i jakási zázračná ikona, která měla stát za záchranou místních mnichů.

Oním klášterem je Vatopedi. Pověst vztahující se k jeho pojmenování říká, že syn císaře Theodosia Velikého Arcadius cestoval na lodi, která poblíž ztroskotala. Údajně muže zachránila Bohorodička tím, že ho šťastně navedla na břeh nedaleko ostružinového keře. Odtud název kláštera, který pochází z řeckých slov „vato” (keř) a „paedion” (dítě), což znamená „dítě z keře”.

Tajemný klášter ukrývá také zázračnou ikonu, které se říká ikona Matky Boží Paramythia. Jedná se o fresku ze 14. století. Nacházela se na vnější zdi kláštera Vatopedi až do 21. ledna 1320, kdy podle legendy zachránila klášter před zkázou. Po tomto zázraku byla ikona přemístěna vlevo od hlavního kostela, a to do kaple zasvěcené Nejsvětější Bohorodičce.

Legenda o ikoně

Pověst o ikoně Matky Boží Paramythia vychází ze starého zvyku v klášterech Svaté Hory. Podle něj jsou klíče od jejich brány umístěny na ikonu Matky Boží a jsou dány do její péče. Každé ráno při východu slunce se brána klášterů otevírá a při západu slunce zavírá, klíče následně opat ukládá zpět k ikoně. Legenda vypráví, že 21. ledna 1320 šel opat kláštera Vatopedi, Gennadie, podle zvyku vzít klíče a otevřít brány. Ale když kněz natáhl ruku, Matka Boží k němu promluvila a radila mu, aby neotvíral brány. „Neotvírej dnes brány kláštera, protože by vás napadli piráti!” řekla mu údajně.

Příběh také tvrdí, že ve stejném okamžiku ožilo Dítě, které Bohorodička držela v náručí. Přiložilo jí prý ruku k ústům a řeklo, aby mnichy nechránila: „Ne, má Matko, nevaruj mnichy, neboť si zaslouží toto pokušení, protože upadli do nedbalosti!” Panna Maria ho prý neuposlechla a zopakovala varování určené mnichům: Neotvírej dnes brány kláštera, ale vyšplhej po hradbách a odežeň piráty!” Opat, vyděšený tímto božským zázrakem, okamžitě všechny shromáždil. Mniši pak běželi k hradbám a všimli si, jak piráti obklíčili klášter a čekají, až se brány otevřou, aby mohli vtrhnout dovnitř. Chtěli klášter vyloupit a mnichy povraždit.

Záchrana vyšší mocí

Díky zásahu Matky Boží byl klášter zachráněn před útokem ničemů, kteří se následně stáhli. Od té doby se říká, že tyto poslední pohyby tváře božského Dítěte a jeho Matky zůstaly v ikoně otisknuty. Později, na náklady některých moldavských bojarů, ikona získala krásný stříbrný oděv, který byl vyroben v klášteře Golia v Iasi.

Zázrak vykonaný Matkou Boží a ikonou Paramythia se slaví každý rok 21. ledna. Kopii této ikony je také možné vidět v Rumunsku, v kostele sv. Mikuláše. Fenomén zázračných ikon a svatých obrazů není zajímavý pouze jen pro věřící, ale také pro všechny badatele, kteří jsou otevřeni přijmout skutečnost, že stále nevíme všechno.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit