Paulánský klášter se pokoušely zničit temné síly

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 20. 11. 2023

Bývalý paulánský klášter se nacházel v dnešní části obce Nová Bystřice v jihovýchodních Čechách, ležící na úpatí Českomoravské vrchoviny.

Klášter má svůj původ v roce 1501, kdy ho založil Konrád Krajíř z Krajku s cílem osídlit místní krajinu a přivedl sem paulánské mnichy. Tak vznikl klášter založený k poctě Nejsvětější Trojice, Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Klášter, druhý svého druhu v Čechách, brzy získal pověst díky léčivému prameni, který údajně působil zázraky při léčbě očních chorob.

Historie kláštera nebyla však bez překážek. Během náboženských nepokojů byl klášter vypálen sektou novokřtěnců roku 1533 a všech 40 mnichů bylo zavražděno. Klášter byl obnoven až v roce 1626 hrabětem Adamem Pavlem Slavatou. Nový kostel Nejsvětější Trojice v barokním slohu byl postaven mezi lety 1668–1682 pod dohledem stavitele Giovanniho Domenica Orsiho a dnes je jednou z nejvýznamnějších památek jihočeského baroka. Nachází se zde také druhý největší oltář v Evropě, dosahující úctyhodných 23 metrů. Oltář je situován neobvyklým směrem na západ, nad soutokem tří pramenů, o nichž ještě bude řeč. Klášterní budovy se však bohužel do dnešních dnů nedochovaly.

Místní legendy

Společné zřídlo tří výše zmíněných pramenů vyvěrá na stráni nad kostelem a upozorňuje na ně kamenný sloupek s obrazem sv. Františka z Pauly. A právě o těchto pramenech se nám dochovaly legendy. Jedna z nich vypráví o třech mnichovských průzkumnících, kteří hledali místo pro založení kláštera. Hledali místo, kde se sbíhají tři léčivé prameny, stojí tři velké lípy a lze vidět na hladinu tří rybníků. Jiná pověst uvádí, že mniši měli hledat místo, kde se sbíhají tři léčivé prameny. To našli právě v místech dnešního kláštera. Podle těchto legend má voda z pramenů léčivé účinky na oči, o čemž se dodnes dochovaly zprávy.

Místní léčivý pramen však není jediným tajemstvím, které bývalý klášter skrývá. Existují domněnky, že z kláštera vedla štola, jež končila až v asi šest kilometrů vzdáleném hradě Landštejn. Další odbočka prý údajně vedla do čtyři kilometry vzdáleného kostela sv. Petra a Pavla v Nové Bystřici. To, že tam skutečně nějaké podzemí je, dokazuje skutečnost, že do podzemí lze nahlédnout v části pod kostelem. Co všechno se v podzemí může ukrývat? O průzkum podzemí se podle dostupných zpráv pokusila také společnost Agharta, která se zabývá záhadami a podzemím.

Objevily se rovněž názory, že v místním podzemí mohou být ukryty i hlavy českých pánů, popravených na Staroměstském náměstí. Podle některých zpráv byly jejich ostatky uloženy v kostele sv. Salvátora v Praze. Ten byl pak roku 1625 darován právě řádu paulánů, kteří byli zase roku 1632 vypuzeni protestanty. Šuškalo se tehdy, že mniši před opuštěním kostela vykopali těla popravených, o nichž věděli, a tajně je kamsi odvezli.

Paulánský klášter s sebou nese i jednu tragickou událost. Před zrušením kláštera došlo v chrámu k neštěstí, když se při pouti v den Svaté Trojice zřítil kůr a v přeplněném kostele pod jeho troskami zahynulo množství poutníků. Jako kdyby tato událost předznamenávala zánik kláštera, o který se zasloužili komunisté v 50. letech minulého století. Jako kdyby se snad zázračnou moc léčivého pramene pokusili zničit temné síly, nejprve v dávné historii vraždou nevinných mnichů – a na konci jeho slávy touto tragédií.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit