Propad hradu Edelstein do samotného pekla

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 27. 11. 2023

Až do dnešních dnů se na nejednom místě nachází ukryté zlato. Ale i když ho najdete, štěstí vám to nezaručí. Pohádkové příběhy i pověsti jsou takových případů plné. Podobné poučení s sebou nese i pověst z hradu Edelstein.

V době, kdy se ještě Zlaté Hory jmenovaly Edelstadt a v jejich okolí se rozprostíraly hluboké, divoké lesy, vydal se jednoho dne kníže, majitel tohoto kraje, na lov. V jeho lovecké družině však byl také jeden velice neoblíbený poddaný, se kterým kníže skutečně nehezky nakládal. Onen muž si z tohoto důvodu dokonce již i začínal přát pánovu smrt.

K tomuto děsivému přání jej však ponoukal samotný Ďábel. Pekelník mu za vraždu knížete slíbil, že splní jeho tři přání. Sluha nakonec svého pána skutečně zákeřně zabil šípem vystřeleným z luku. Muž pak následně vyslovil svá tři přání. Od čerta požadoval opevněný hrad, dále se v jeho blízkém okolí mělo nacházet dostatečné množství zlata a nakonec bývalý sluha po příslušníkovi pekla chtěl, aby se mohl stát nesmrtelným a žil až do konečného zániku světa.

Ďábel tedy muže dovedl k opevněnému hradu Edelstein, který se vypínal na vysokém kopci. Následně mu čert daroval kouzelnou hůlku, která prý dokáže svému pánovi ukázat, kde se ve skále ukrývá zlatá žíla a kde tak najde bohaté naleziště tohoto drahocenného a vzácného kovu. Jen poslední přání se pekelníkovi příliš nezamlouvalo.

Všeho moc škodí 

Muž se tedy stal nesmírně bohatým člověkem. Nalezeným zlatem plnil všechny komnaty i veškeré chodby svého hradu Edelstein. Zlato ukládal všude, kde to bylo jen trochu možné. Současně ale žil i marnotratným životem, na svém hradě často pořádal nejrůznější hody a slavnosti. A jak je známo, s jídlem roste chuť – jak tedy šel čas, začal být hradní pán čím dál tím lakomější. Jeho lakota rostla přímo úměrně s množstvím nashromážděného zlata, až se nakonec stala silnější než veškerá zábava a z hradu postupně vytlačila i všechno veselí. V této době navíc začal pána na hradě Edelstein, jehož jméno znamená „drahokam”, pomlouvat poddaný lid a spojovat jeho bohatství s pekelnými mocnostmi.

Jednoho dne se tak stalo, že pán, plný vzteku, mrštil svou kouzelnou hůlku do skalní rozsedliny. V tu chvíli se země silně zachvěla a bohatý, lakomý pán se i se svým hradem a veškerým nalezeným zlatým pokladem propadl do hlubin země. Tak se zřejmě i trpělivý Ďábel nakonec dočkal své odměny.

Z majestátního, pevného hradu Edelstein tak nakonec zbyly pouhé trosky, které se postupem času stávaly jen plevelem zarůstajícími ruinami. Dnes tam, kde na vrcholku hory kdysi v dávných dobách údajně skutečně stával mohutný hrad s pevnými hradbami, vysokými věžemi i obrannými baštami, najdeme již jen les a rozvaliny zarostlé kopřivami.

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit