Příběnice na Táborsku a tajemné dvojhradí

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 13. 9. 2023

Příběnice jsou zřícenina hradu, kterou najdeme v okrese Tábor, přibližně 3,5 kilometru severozápadně od Malšic a asi osm kilometrů jihozápadně od Tábora.

Hrad stál na výrazné ostrožně, obtékané meandrem řeky Lužnice, v nadmořské výšce 410 metrů. Hrad vznikl přibližně v polovině 13. století. Jako jeho první majitel je znám Vítek z Prčice a jeho bratr Vok. Příběnice vypráví mnoho pověstí. Asi nejznámější z nich pojednává o strašidelném průvodu jeptišek.

Děsivý průvod jeptišek a poklad

Podle této legendy kdysi na místě hradu stával ženský klášter. Když prý husité hrad dobyli, jeptišky v hrůze před zneuctěním raději ze skály naskákaly přímo do řeky Lužnice. Ve výroční den jejich tragické smrti údajně hradem prochází průvod těchto jeptišek. Jeptišky drží v rukou svíce a vystupují na skálu, kde kdysi násilně ukončily svůj život. Nenašly snad doposud duše těchto nešťastnic svůj klid?

Jako téměř každý starobylý hrad, i Příběnice mají skrývat ukrytý poklad. Jednou prý dva muži, kteří tento poklad hledali, spatřili černou ovci, jež je oba dovedla k místu s vchodem do sklepení s pokladem. Poklad střežili dva černí muži se širokými klobouky na hlavě a černý pes, jenž však hledačům nedovolil cokoliv si z velikého pokladu nabrat. Když vyděšení muži utekli a nakonec ze sklepení i šťastně a bez jakékoliv úhony vyběhli, objevila se černá ovce znovu a utíkala stále před nimi. Teprve na kraji lesa zmizela. Jeden z mužů prý z úleku onemocněl a nakonec i zemřel. Mohl snad hledače vyděsit nějaký astrální strážce pokladu?

Nedaleko této hradní ruiny se pak v dřívějších dobách vypínal dnes již zaniklý hrad Příběničky. Společně s hradem Příběnice a jeho podhradním městečkem tvořily kdysi součást sídelního komplexu, který je od roku 1963 chráněn jako kulturní památka ČR. Mezi oběma hrady protéká řeka Lužnice. Přes řeku původně vedl most. Toto dvojhradí bylo považováno za velmi pevnou obrannou soustavu.

Zaniklý hrad Příběničky

I k Příběničkám se vztahuje mnoho legend a pověstí. Jedna z nich vypráví o místním hajném, který šel brzy ráno společně s pasákem dobytka na pastvu. Najednou hajnému cestu zahradila záhadná postava, zahalená do šedivého závoje a opásaná bílou páskou. Když na ni však hajný promluvil, postava se vůbec nehýbala a ani nikterak jinak nereagovala. Dále mu jen mlčky stála přímo v cestě. Hajný si ji tentokrát prohlédl již důkladněji a ke svému zděšení zjistil, že postava nemá ani ruce, ani nohy.

Hajný ztuhl hrůzou a nedokázal se ani pohnout. Když se po chvíli poněkud vzpamatoval a udělal krok stranou, postava mu přímo opět zastoupila cestu. Stál tam tak prý údajně hodinu, s vyděšeným pasákem za zády. Pak se ozvalo kohoutí zakokrhání. V tu chvíli se šedivá postava skrčila a začala se postupně zmenšovat. Za chvíli byla již drobná asi jako zajíček a rychle zmizela v trávě. Co za přízračné zjevení, které zmizelo s kohoutím kokrháním, mohlo oba muže tak vyděsit?

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit