Samota vyčerpává stejně jako hlad

ARCHIV / KURIOZITY / TOP články / 12. 5. 2023

Odtržení od společnosti jiných lidí je doslova zdraví škodlivé, navíc dlouhodobě. Samota vám tedy rozhodně nijak neprospívá.

Osamělí lidé, kteří se z různých důvodů ocitnou v izolaci – fyzické i psychické – a ne nutně násilně, jsou zbaveni životně důležitých sociálních vazeb, tedy co nejdále od vlastního druhu. Nejsou však „osvobozeni“, nýbrž mnozí trpí. Nejen psychicky, samota se totiž projevuje i po fyzické stránce. To zjistili britští a rakouští vědci, kteří své argumenty zveřejnili v časopise Psychological Science. Laboratorních studií se zúčastnilo 30 dospělých. V jedné sérii experimentů celý den hladověli, ve druhé jedli jako obvykle, ale s nikým nekomunikovali. Také celý den. Byl sledován stav jak „hladovějících“, tak „osamělých“.

Fyzikální ukazatele se překvapivě podobaly těm, které vědci shromáždili o něco dříve a pozorovali u téměř 100 pacientů, skutečně izolovaných – u příležitosti výzkumu nemoci COVID-19. Jejich stav naznačoval depresi a výrazný pokles hladiny energie. Nejpřekvapivější ale je, že „osamělí“ – ti laboratorní i ti skuteční – zažívali stejnou únavu jako ti, kteří hladověli 8 hodin. Společenské osamění bylo nejtěžší. Z fyzické i psychické únavy pravděpodobně umírají nespolečenští lidé častěji než ostatní, a to předčasně.

Mimochodem, studie rakouských a britských kolegů, psychologů z The Ohio State University, publikovaná ve stejném časopise Psychological Science, ukazuje, že osamělost poškozuje i fyziologii člověka. Zejména ve stresových situacích. U lidí zbavených sociálních kontaktů se snižuje imunita. Jejich tělo produkuje mnohem více „špatných“ cytokinů, tedy látek přispívajících k zánětlivým procesům.

Experiment o samotě

Většina lidí není opravdu ráda sama, navzdory silnému přesvědčení, že čas od času musíte být sami. Američtí psychologové pod vedením profesora Timothyho D. Wilsona z Department of Psychology, University of Virginia, již před 10 lety dokázali, že mnoho lidí dává před osamělostí přednost jakékoli, byť nepříliš příjemné akci.

Experimentů se zúčastnilo více než 800 lidí – muži i ženy, mladí i staří, intelektuálně zaměření i nepříliš inteligentní, studenti, zaměstnanci, dělníci. Zkoušené osoby musely sedět v tichosti v izolované místnosti. Trvalo to jen 15 minut, strávených o samotě, jedinci ponoření do některých svých myšlenek. Nedalo se poslouchat rádio, dívat se na televizi, číst, spát. A samozřejmě se nesměly používat mobilní telefony a další vychytávky.

Ženy zvládají osamělost lépe než muži

V této sérii experimentů nebyly zjištěny žádné významné rozdíly mezi pohlavími: většina dobrovolníků bez ohledu na pohlaví a věk profesorovi přiznala, že mají potíže v testu obstát. V další fázi vědci nabídli účastníkům volbu: dostat 5 dolarů (cca 100 Kč) a sedět sami, nebo získat 5 dolarů a poměrně citlivý elektrický šok. Většina překvapivě zvolila proud, aby nebyli v tichosti smutní.

„Ukázalo se, že je docela těžké se nějak zabavit pouze s pomocí vlastního mozku. Zvláště, když o to konkrétně požádáš,“ říká profesor Wilson.

Vědec viní především moderní gadgety a sociální sítě, jichž se mnozí lidé stali otroky. I při romantických schůzkách se milenci jen stěží odtrhnou od mobilních telefonů – takových vnějších dráždidel. Zajímavým detailem je to, že při pokusech Američanů dávaly dvě třetiny mužů přednost elektrickému šoku místo izolace od ostatních. Totéž by absolvovala jen čtvrtina žen. Z čehož vědci usoudili, že samota děsí ženy mnohem méně než muže. Přitom většina lidí by si byla jistá o opaku.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit