Mařinka vonná, zapomenutá bylinka z listnatých lesů

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / 4. 12. 2023

Původním jménem mařinka vonná neboli svízel vonný je dnes opomíjená léčivá bylinka. Dříve však náležela k základnímu arzenálu kořenářek, léčitelů a pravděpodobně i čarodějnic. Chodívalo se na ni v noci za úplňku.

Bylinka kvete drobnými bílými kvítky ve tvaru čtyřcípé hvězdičky. Takto rozkvetlý les pak působí až pohádkovým dojmem. Setkat se s touto rostlinou můžeme především v bukových lesích prakticky po celém evropském kontinentu a roste i v západní Asii a Severní Americe. Kvete od počátku května do konce června, ve vyšších polohách i o něco déle.

Již staří Slované považovali mařinku nejen za léčivku, ale i za bylinku s magickými schopnostmi. Byla proto už odedávna využívána k nejrůznějším obřadům a rituálům. Kouř z ohně, ve kterém se pálila mařinka, měl údajně dokonce vyhánět zlé duchy a rovněž nemoci nejen od lidí, ale i od domácích zvířat.

Díky své specifické, až omamné vůni se již od 19. století tato bylinka řadí taktéž i mezi základní ingredience pro výrobu parfémů. Její skutečně zvláštní aroma pak způsobuje kumarin. Kumariny můžeme najít i v dalších rostlinách, například v levanduli nebo v heřmánku. Celkově se jedná o rostliny, jejichž vůně odpuzuje hmyz, a to navzdory tomu, že kumarin má jinak zklidňující účinky při depresivních stavech, v nadměrně vypjatých stresových situacích či při přepracování. Jedná se tak o skutečně účinné přírodní antidepresivum. Svízel je i výborným prostředkem proti nespavosti. Ovšem pozor na dávkování, příliš vysoké dávky této byliny mohou vést k bolestem hlavy nebo i k nevolnosti.

Výrazná vůně i chuť

Mařinka dále krásně provoní prádlo ve skříni, a navíc vám tam i zcela jistě odežene šatní moly. Většina rostlin po usušení ztrácí svoji vůni, avšak mařinka naopak voní silněji a ještě výrazněji. Víno, obohacené o mařinku, má prý schopnost vyvolávat lásku a touhu, proto při zábavách okolo svátku svatého Jana podstrkovala děvčata sklenice naplněné tímto vínem chlapcům, kteří se jim líbili. Ať už tomu je v tomto případě jakkoliv, víno, obohacené touto bylinkou, má skutečně zvláštní, rozhodně neopakovatelnou chuť. V Německu se mařinka přidává do některých typů piv, ve Francii do
šampaňského, ve Švýcarsku do koňaku a v severní Evropě k dochucování řady uzenin.

Nadrobno nasekané listy mařinky lze s úspěchem přidávat i do polévek nebo pomazánek, obsahuje totiž i tolik neustále potřebný vitamin C. Tato bylinka se údajně plánovaně přidávala rovněž do krmení ovcím a krávám, aby prý měly voňavější mléko. V oblasti léčitelství je mařinka dále ještě výborná na zhojení drobných i větších poranění, obklady z čerstvých listů prý mají zastavovat krvácení a urychluj  hojení ran. V čerstvém i sušeném stavu je svízel výborným podpůrným prostředkem pro zdravé srdce a harmonické zažívání. Odvar z listů mařinky podporuje nejen trávení, ale přispívá i k vyvážené funkci oběhového systému.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit