Proč je pondělí tak náročné

ARCHIV / KURIOZITY / TOP články / 5. 6. 2023

Vědci našli dva hlavní faktory, které doslova podkopávají zdraví pracovníků. Pondělí, tedy první pracovní den, je pro mnohé těžké kvůli opětovnému pracovnímu nasazení.

Pondělí je zkrátka těžký den: nemůžete se soustředit, jedna věc se nepovede, pak druhá a přidávají se další. Ve středu se už téměř přizpůsobíme pracovnímu režimu, ale v tom se na obzoru objeví pátek a volný víkend. Náhle se tak zdá, že vlastně nemá smysl se více snažit. A takto je to po celý rok. Bohužel, zprávy ze světa vědy těm, kteří se chtějí vymanit ze začarovaného kruhu, vůbec nedělají radost.

Vědci totiž pojmenovali dva hlavní faktory podkopávající zdraví pracovníků ve výrobě: vstávání po zvonění budíku (především v pondělí) a dlouhá cesta na místo práce. Mechanismus budíku je založen na principu stresu – ať už hraje příjemná tichá hudba, nebo slyšíte cvrlikání ptáků a zvuky vodopádu, melodie pekelného stroje vyburcuje nervovou soustavu, a tak je vnímána jako poplašný signál. Vaše tělo tedy reaguje na situaci uvolňováním stresových hormonů. Srdce bije rychleji a zvyšuje se krevní tlak – v podstatě zažíváte totéž, co naši vzdálení předkové při náhlém útoku predátora.

Jak tedy vstávat

Studie vědců z japonského Národního institutu průmyslového zdraví potvrdila, že buzení budíkem škodí zdraví. Jedinci buzení touto formou mají častěji vysoký krevní tlak a srdeční problémy. Oblíbená metoda jemnějšího vstávání, kdy se budík odloží o 5–10 minut po několikerém zazvonění, ve skutečnosti situaci jen zhoršuje. Je to jako uřezávat psovi z lítosti kousek po kousku ocas. Lékaři doporučují vstávat na první zazvonění, ale můžete si pár minut poležet v posteli a nechat tělo přepnout ze spánku do bdělosti.

Ideální je vypnout drásavý budík na chytrém telefonu a zvyknout si na přirozené vstávání. Koneckonců máme své vlastní vnitřní biologické hodiny, mnoho lidí se dokáže samo probudit několik minut před zazvoněním. Existuje samozřejmě riziko, že zaspíte a přijdete pozdě do práce, jenže následující studie zpochybňuje vhodnost chození do práce vůbec! Obzvláště, pokud se pracoviště nachází hodně daleko.

Čím dál, tím hůř

Studie Stockholmské univerzity se podrobně zabývala životním stylem 13 000 lidí ve věku 16 až 64 let. Zajímala se o jejich zaměstnání, příjem, zdraví, vztah ke sportu, zlozvyky (kouření, alkohol). A samostatný bod – jak dlouho účastníkům experimentu trvala cesta do práce a zpět. Zjistilo se, že zdraví škodí i otřesy v autobuse nebo vlaku: lidé, kteří do práce cestovali více než 3 kilometry, častěji trpěli nadváhou, fyzickou neaktivitou a vysokou mírou stresu, což jim bránilo v dobrém spánku.

Asi jste si všimli, že cesta do práce se někdy podobá výstupu na Kalvárii. Navíc pokud pracujete daleko, nezbývá vám moc času na sport, odpočinek a kvalitní spánek. Švédští vědci tvrdí, že jste ohroženi, když dojížděním trávíte více než 5 hodin týdně. To ukazuje jedno – pokud máte práci do 3 km od domova, terapeutický efekt takové práce je v zásadě jasný: můžete se tam dostat pěšky nebo na kole, a to přidává pravidelné body do kolonky fyzické aktivity.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit