Léčivá bylina jako heřmánek a bez černý

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / 25. 3. 2022

Jsou zkrátka přírodním kouzlem. Najdeme jich mnoho a každá bylina lze využít na různé způsoby. Přichází jaro a s ním se pomalu můžeme vydat na louky a své zahrádky pro sklizeň všelijakých bylinek.

Heřmánek, no nemilujte ho!

Heřmánek je jednou z nejoblíbenějších a velice dlouho známých léčivých bylin s prakticky univerzálním účinkem. Naše prababičky jím zklidňovaly neposlušné děti, využívaly ho mimo jiné i v boji s nespavostí a na zahánění nočních můr. Až do dnešních dnů se jedná o jednu z nejpoužívanějších léčivých rostlin.

Výborně působí tato bylina proti zánětlivým onemocněním kůže a urychluje hojení poraněné pokožky při popáleninách a omrzlinách. Rovněž také i vnitřně má tato léčivka mnohostranné využití. Léčí potíže s dýchacími cestami, ulevuje od bolesti, snižuje horečku, uvolňuje křeče, působí protizánětlivě, dezinfekčně a potopudně. Hojí záněty trávicího ústrojí, peptické vředy a pomáhá dokonce při nadýmání. Mírně podporuje též tvorbu žluči, celkově zklidňuje a stahuje.

Heřmánek je nenahraditelný mimo jiné také v lékařství. Ničí streptokoky a stafylokoky a ke kloktání je vhodný i při angíně, zánětech v ústech nebo po vytržení zubu. Mohou jej bez obav užívat i těhotné nebo kojící ženy.

Jednou z hlavních složek, které tato léčivka obsahuje, je azulen. Tomu bývá přičítán poměrně vysoký léčebný účinek. Často se využívá ve farmacii, je součástí mnoha druhů mastí, gelů nebo krémů a používá se i jako složka do výrobků šetrných k dětské pokožce, například do zásypů.

V období letního slunovratu bývá heřmánek považován za jednu z kouzelných svatojánských bylin neboli čarodějného býlí, jemuž údajně propůjčuje magickou moc sběr přímo o svatojánské noci podle předem určeného rituálu.

Černý bez využijete celý

Říká se „před heřmánkem smekni, před černým bezem klekni”. Léčivé účinky bezu byly známy již ve středověků. V minulosti se jím léčilo snad téměř vše. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se také na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácí z nosu.

V současné době využíváme bez zejména k léčbě nachlazení, zánětu dýchacích cest a angíny. Mimo jiné navíc dokáže celkově zklidňovat organismus a pomáhá při migréně i vysokém krevním tlaku. Květy i plody využíváme v léčitelství jak sušené, tak i v čerstvém stavu, kdy je jejich účinek ještě silnější. Pozor, čerstvé plody bezu černého mívají projímavé účinky, ale jejich vysušením či tepelným zpracováním se tato vlastnost ztrácí.

Své využití našly i listy bezu, které ulevují při revmatismu, kdy z nich lze připravit zábal na bolavé klouby. Pleťová maska z lístků může navíc zmírňovat i průběh akné. K všestrannému použití tedy slouží v podstatě celá bylina. Díky charakteristické vůni bezu jej navíc lze využít například i jako odpuzovač obtížného hmyzu.

Dříve býval bez často vysazován kolem obydlí a chlévů, neboť lidé věřili, že zahání dobytčí mor. V okolí lidských obydlí se bez v minulosti hojně vyskytoval i díky tomu, že býval považován za příbytek dobrých duchů, kteří hlídají jak svůj keř, tak rovněž i jeho okolní oblast.

autor: Petr Matura
foto: pixabay.com
(RitaE,Ralphs_Fotos,5892437)


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit