Chůze pozpátku vám pomůže zhubnout!

ARCHIV / KURIOZITY / 26. 12. 2022

Vědci přišli s neobvyklý způsobem, jak zhubnout. Chůze pozpátku je účinný pohyb také při zotavování z mrtvice a onemocnění kloubů.

Pohyb vzad vypadá v dobrém podání velice působivě. První ji předvedl slavný zpěvák Michael Jackson (1958–2009) v roce 1983, kdy jeho „Moonwalk” získal světovou proslulost. Naprosto se však obejdete bez orchestru, tanečníků, světelných efektů, a hlavně řvoucího davu diváků. To, co je u Michaela Jacksona omluvitelné, vám přinese nejednoznačnou oblibu u sousedů na verandě. Pro léčebný efekt stačí jen chůze pozpátku bez jakýchkoliv tanečních efektů.

„Chůze je sama o sobě skvělé cvičení, protože jde o nejpřirozenější lidský pohyb. Ale neuvědomujeme si všechny jeho výhody, jelikož chodíme automaticky, bez přemýšlení. Otočení směru chůze o 180 stupňů deaktivuje autopilota, a vy si začnete uvědomovat, jak neuvěřitelně náročná chůze je,” říká Jack McNamara, fyziolog z University of East London.

Obecně bipedální lokomoci nezvládlo tolik zvířat, kromě lidí – klokaní, hlodavec tarbík, některé druhy opic, pštrosi a další ptáci. To není snadný úkol, pro chůzi ve vzpřímené poloze je velmi jasná synchronizace vizuální, vestibulární a je potřeba proprioceptivní systém. (ten je zodpovědný za pocit polohy částí vašeho těla vůči sobě navzájem a v prostoru).

Ideální cvičení po zdravotní stránce

Když začneme chodit pozpátku, mozek potřebuje mnohem více úsilí, aby všechny tyto systémy koordinoval. Naše sedá hmota z takových cvičení je jednou z výhod. K rehabilitaci pacientů po cévní mozkové příhodě se proto využívá chůze pozpátku. Studie prokázala, že 30 minut cvičení na běžeckém pásu (pacienti se lépe pojistí přidržováním se zábradlí) 3krát týdně po dobu jednoho měsíce účinně obnovuje rovnováhu, zvyšuje rychlost chůze vpřed a zlepšuje činnost srdce a plic.

Samozřejmě je lepší, pokud se vám mrtvice vyhne, a tak se chůze pozpátku ukázala jako skvělý způsob, jak se vypořádat s nadváhou. Vědci vypočítali, že energetický výdej při pohybu vzad se zvyšuje o 40 % – 6,0 MET (metabolické ekvivalenty) oproti 4,3. Experiment zahrnující 26 studentek ukázal, že po 6 týdnech tréninku této chůze se dívkdy zbavily více nadváhy než jejich vrstevnice, které jen bezcílně pobíhaly.

Lékaři také tvrdí, že takový trénink je užitečný pro lidi trpící chronickými bolestmi dolní části zad (tím jsou více zatěžovány svaly podporující bederní páteř), pacienty s osteoartrózou kolenního kloubu a plantární fasciitidou (hlavní příčinou bolestí paty). Pro absolutně zdravé lidi je však někdy užitečné odtrhnout se od kolektivu a začít chodit opačným směrem. Tahání zatížených saní za lano tímto způsobem je též výborným cvikem pro rozvoj rychlosti u sprinterů.

Jak správně cvičit?

  1. Neohlížejte se, držte tělo a hlavu rovně.
  2. Abyste se vyhnuli pádům, střetům s překážkami, začněte cvičit uvnitř,
    například doma nebo na běžeckém pásu, kde se můžete držet vodítek.
  3. Nehoupejte se okamžitě na velké vzdálenosti. Je lepší udělat několik
    pokusů denně. Začněte se vzdáleností 20 metrů a zvyšujte ji, jak budete
    zlepšovat techniku ​​chůze vzad.

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit