Tipy pro zdravé vlasy

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / TAJEMNO A EZOTERIKA / 15. 8. 2022

Vlasy, jejich kvalita, lesk i hustota jsou pro nás důležité již od dětství, obzvláště pro ženské pokolení. Navíc toho prozradí mnohem více, než bychom čekali, například o našem zdravotním stavu či o dědičnosti.

Jde vlastně o zvláštní tělní výrůstek, který se skládá z mrtvých buněk kůže. Vlasy „vyplňuje” proteinový materiál nazývaný keratin. Ten je rovněž základní složkou i chloupků a nehtů. Kořínek vlasu je uložen v takzvaném vlasovém folikulu, uloženém v pokožce hlavy.

Správná strava

Naše vlasy potřebují zejména zdravou, pestrou, na vitaminy a minerální látky vyváženou stravu. Důležité jsou především vitaminy skupiny B, které se nacházejí například v kvasnicích, zelenině, luštěninách, mléce, vejcích, mase a vnitřnostech (játra, ledvinky, srdce). Dále jsou potřebné minerály jako zinek, jehož výbornými zdroji jsou opět mléko, vejce, tmavé maso či ústřice, měď (potravinami bohatými na ni jsou korýši a měkkýši, houby, ořechy a kakaové boby), mangan, jenž najdeme třeba v obilovinách, hrášku, špenátu, olivách či borůvkách. Dostatečný přísun minerálů navíc často přispívá i k rychlejšímu růstu vlasů.

Neméně důležitým minerálem z hlediska zdraví našich vlasů je také železo a dále stopové prvky, především pak jód. Železo najdeme opět ve vnitřnostech, v luštěninách, listové zelenině, houbách nebo v jahodách. Je velice důležité zejména pro ženy se sklonem k alopecii, což je neinfekční onemocnění způsobující vypadávání vlasů. Přírodním zdrojem jódu jsou pak mořské plody, řasy a ryby, případně jodizovaná sůl. Jód obsahují i některé druhy minerálních vod.

Toto svým vlasům nedělejte

Důležitá je samozřejmě i zevní péče, tedy hlavně vhodná vlasová kosmetika a šetrné zacházení. Rozhodně neuškodí ani časté pobyty na čerstvém vzduchu. Naší kštici naopak škodí neúměrné česání tvrdými kartáči, nekvalitní vlasové produkty, neodborné provádění kadeřnických úprav, silné utahování gumičkou, usínání s mokrými a nedostatečně vysušenými vlasy, spaní v natáčkách nebo i horká kulma a žehlička. Dále nám neprospěje ani hrubý, drsný ručník, přílišné sluneční záření, chlorovaná voda či slaná voda při letních pobytech u moře, znečištěné životní prostředí a samozřejmě též kouření, které zužuje cévy.

 

 

autor: Petr Matura
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit