Grapefruit, kaki a třešeň – vitaminové bomby

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 3. 10. 2022

Dostatečná konzumace ovoce a zeleniny, zejména v nadcházejících studených měsících, je pro naše zdraví celkově velmi prospěšná a nezbytná. Na některé druhy ovoce však poněkud zapomínáme, třeba na zázračný grapefruit a kaki.

Grapefruit

Grapefruit všeobecně nebývá právě vyhledávaným sortimentem, ať už kvůli jeho nahořklé chuti, či pro poněkud nesnadné loupání kůry. Jedná se o subtropickou dřevinu s tmavě zelenými oválnými listy, které neopadávají. Objevena byla na ostrově Barbados v Karibském moři, konkrétně v 17. století. Odtud grapefruit doputoval do Ameriky a následně i do Evropy. Původně se pak pěstoval jako okrasná rostlina , za druh ovoce je považován až od 19. století.

Jeho plody jsou přímo zázračným elixírem pro naše zdraví. Toto citrusové ovoce je téměř nenahraditelné právě v zimních měsících, kdy blahodárně působí především na podporu našeho imunitního systému, neboť grapefruit je doslova plný tolik potřebného vitaminu C.

Antioxidační vitamin C hraje zásadní roli nejen v boji s podzimními respiračními onemocněními, ale i při normálním růstu a opravě tkání v těle. Lidský organismus ho potřebuje dostatek, aby si udržel zdravé chrupavky, kosti i zuby. Je též součástí bílkovin, z nichž se vytvářejí tkáně v kůži, šlachách, vazech a cévách. Tento vitamin je navíc potřebný pro hojení ran a pomáhá při vstřebávání železa.

Grapefruity jsou mimo jiné i zdrojem vitaminů skupiny B, především B1 – thiaminu, dále pak fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku či kyseliny listové. Najdeme v něm také vitamin K, jenž napomáhá srážlivosti krve i krevnímu oběhu.

Vlákninu z tohoto ovoce pak ocení naše trávicí soustava. K tomu všemu nám grep může pomáhat i z hlediska redukce hmotnosti, protože úspěšně zahání chuť na sladké potraviny, přičemž sám neobsahuje téměř žádné kalorie. Také jeho semínka jsou zdraví prospěšná. Vyrábí se z nich olej nebo extrakt. Léčivých účinků tohoto extraktu si v roce 1980 povšiml Dr. Jacob Harich.

Kaki

Další ovoce, které pro každého z nás není zcela obvyklé z hlediska každodenní konzumace. Někdy se nazývá též tomel nebo chruma a jde o plod ovocného stromu tomelu japonského. Přestože se kaki v Číně pěstuje již přes 2 000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce 1780. Dnes je již tento exotický plod rozšířen v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku.

Kaki se konzumuje jen při dostatečné zralosti, tedy je-li na omak měkké. Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají podle odrůdy pomeranč či rajče a dorůstají do velikosti o průměru 5–8 centimetrů. Doporučuje se lidem s nemocnými játry a ledvinami, protože v průběhu vědeckých výzkumů bylo zjištěno, že pomáhá trávit tuky. I jeho dužina jako u grepu obsahuje vysoké množství vitaminu C, dále aminokyseliny, které náš organismus nutně potřebuje ke své činnosti. Plody jsou bohaté na fosfor, nepostradatelnou látku pro lidskou tkáň, a také na lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.

 

Třešeň acerola

Poslední trojice z jmenovaných druhů ovoce vás možná i překvapí. Jelikož se musí konzumovat během několika dnů po sklizni, jen výjimečně se s ním setkáváme v čerstvém stavu. Jedná se o třešeň acerolu, exotické ovoce podobné třešni, doslova nabité vitaminem C. Najdeme ho zde zhruba 30x více než třeba v pomerančích. Toto ovoce obsahuje mimo jiné i draslík, fosfor, hořčík, měď, selen, sodík, vápník, zinek a železo, riboflavin (vitamin B2), vitamin A a kyselinu listovou.

Tato exotická třešeň rovněž pochází ze západních tropických zemí, jako je Barbados. Můžete se setkat také s označením West Indies cherry (západoindická třešeň) nebo Barbados cherry (barbadoská třešeň). V čerstvém stavu ji lze použít například k přípravě třešňového sirupu, nebo je možné si z ní vyrobit exotický džem.

 

autor: Petr Matura
foto: piqsels.com

 

 


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit