Zakletý hrad Kyšperk a vznik poutního místa Bohosudov

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 10. 5. 2023

Hrad Kyšperk a poutní místo Bohosudov najdeme v Krušných horách. Skrývají svá tajemství a velice zajímavé legendy.

Krušné hory, plné prudkých srázů, s močály a skrytými jeskyněmi, pro lidi odjakživa často bývaly zrádné a nebezpečné. Hluboké a temné lesy vzbuzovaly hrůzu a lidé se v nich cítili osaměle a ztraceně. V každém zapraskání větvičky nebo v prostém zašustění ptáka v noci viděli místní obyvatelé tajemné čáry a kouzla. Není proto divu, že právě v Krušnohoří najdeme bezpočet tajuplných mýtů a legend.

Hrad Kyšperk

Purkrabí a hrad Kyšperk

Jedna z místních pověstí o hradu Kyšperk vypráví o odvážném císařském purkrabím z 18. století, jenž se v noci vracel domů okolo Supí hory, ačkoliv byl upozorněn, ať se tomuto místu v nočních hodinách pokud možno vyhýbá. Jeho kůň se najednou vzepjal a odmítl dále pokračovat v cestě. Purkrabí náhle zahlédl podivného mužíka, který jej dovedl až na hrad, kde udivenému jezdci dva starci nabídli místo u stolu a nalili mu víno.

Po chvíli společného stolování však starci začali vydávat tak bolestné vzdechy, že purkrabí náhle dostal strach a bez rozloučení prchal z hradu pryč. Když se ho u brány onen mužíček zeptal, jestli starcům za pohoštění poděkoval, odpověděl purkrabí, že nikoliv. Mužíček zoufale zabědoval: „Zas marná naděje! Zase dalších sto let čekání!” Purkrabí se vyděšeně ohlédl. Když za sebou viděl jen smutné, ponuré trosky hradu, zděsil se a šíleným tryskem ujížděl domů. V horečkách pak ulehl a do týdne jej pochovávali.

Poutní místo Bohosudov

Další z krušnohorských pověstí vypráví o založení poutního místa Bohosudova. V dobách husitských válek táhli husité od města k městu, od vesnice k vesnici. Dostali se až ke klášteru Strážkyň Božího hrobu ve Světci a zničili ho. Řeholnice utekly do Krušných hor a ukryly se nedaleko Krupky. S sebou vzaly malou sošku Matky Boží, kterou chovaly ve veliké úctě. Jedna po druhé však umíraly. Poslední z nich chtěla sošku uložit na bezpečném místě a za úkryt zvolila starou, již vykotlanou lípu.

Hrad Krupka

Soška zůstávala skryta. Až jednou sem přišla děvečka, aby nažala trávu. Náhle se jí kolem ruky ovinul had. Dívka vykřikla Mariino jméno a zdvihla ruku vzhůru ke stromu. V tu chvíli se ve větvích lípy objevila soška Panny Marie. Vycházela z ní záře, která hada oslnila. Ten rychle sjel z ruky, aniž by dívce ublížil. Ta doma celou událost vyprávěla. Rychle se to rozkřiklo a lidé v dutině lípy nalezli sošku Panny Marie. Soška byla slavnostně přenesena do Krupky. Druhý den však zmizela a byla opět nalezena v dutině stromu. Znovu byla přenesena do Krupky, ale ráno ji lidé opět našli ve vykotlané lípě.

Nyní si lidé pomysleli, že sošku na její původní místo přenesli snad sami andělé. Proto u stromu vystavěli dřevěnou kapličku. Denně k ní přicházeli prosebníci. Stalo se zde prý rovněž i mnoho dalších zázraků a věhlas sošky se šířil. Později byl též postaven kamenný kostel, který se postupně měnil až do dnešní podoby. Bohosudov i se svým věhlasným kostelem je dnes součástí města Krupka v okrese Teplice.

 

 

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit