Mýty a legendy tajemného Krušnohoří

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 14. 7. 2023

Krušnohoří a Krušné hory byly kdysi dávno porostlé temným a neproniknutelným lesem, skrývají tak mnoho legend a mýtů.

„V severní krajině jsou Jobovou ranou Hercynské lesy s mohutnými duby, které se trhají a padají a jen občas otvírají cestu neprostupným pralesem,” popisuje střední pás Evropy římský učenec Gaius Plinius Secundus. Drsné přírodní podmínky Krušnohoří skutečně zdejší krajině vtiskly až magickou „duši”. Najdeme zde tedy samozřejmě i veliké množství tajuplných mýtů, legend a pověstí.

Například v ruinách starobylého gotického hradu Krupka nad stejnojmenným městem v okrese Teplice můžeme v noci údajně vidět přízrak zámecké paní, jež společně se svými sloužícími přepočítává peníze. Následně usedne do psího spřežení a ujíždí prý na další dva hrady, které kdysi vlastnila, a to na Kyšperk nad Unčínem a na Doubravskou horu nad Teplicemi.

Děsivá mše

U silnice z Teplic do Krupky najdeme starý kostelík. Místu se říká „Na Prokopce”. Na přilehlém hřbitově jsou hroby již velmi staré a sešlé. Váže se k nim až děsuplná pověst, jež nám připomene Erbenovu ponurou báseň „Svatební košile” ze sbírky „Kytice”. Zbožná, stará žena, jež navečer usnula, se za tmy probudila – a protože se jí hodiny zastavily, myslela si, že se blíží ráno a má se tudíž vydat do tohoto kostela na první ranní mši. Byla zima a žena se zahalila do dlouhého kabátu. Když však přišla do kostela, uvědomila si, že se omylem ocitla na půlnoční mši ve společnosti již dávno zemřelých lidí. Jen tak tak unikla jisté smrti. Ráno místní lidé nalezli roztrhané cáry stařenčina kabátu, poházené na hrobech.

Pomocný permoník

V Krušnohoří prý odedávna žili i permoníci, kteří zde hlídali ukryté poklady. Bývali prý vlídní a chudým lidem často pomáhali. O jedné takové pomoci vypráví i místní legenda o chudém horníkovi z Krupky, který denně chodil do hor s motyčkou v ruce a s kouskem chleba v kapse. Motykou tam rozkopával kameny a vybíral z nich kovy. Jednoho dne opět poctivě kopal celé dopoledne, ale když skončil, ležela před ním jen malá hromádka kovů. Bylo mu do pláče. Najednou se však ve skalní rozsedlině zjevil malý permoníček a horníkovi slíbil, že mu ukáže místa, kde bude moci kutat až do konce svého života. Měl jen jedinou podmínku, a to polovinu peněz, které horník za kov získá. Zároveň ale horníka zavázal i přísným slibem mlčenlivosti.

Muž od té doby denně vycházel do hor a pravidelně se domů vracel s bohatým úlovkem. S permoníkem se podle dohody vždy poctivě rozdělil o vydělané peníze. Sousedé mu však jeho štěstí záviděli. Jednoho dne pozvali úspěšného horníka na návštěvu, kde ho opili. Muž jim následně prozradil, že mu k bohatství pomohl permoník. Sotva však tato slova pronesl, uvědomil si, co udělal. Okamžitě se vydal do lesů na známé místo. Tam spatřil permoníka. Ten však muže nevítal jako jindy. Zahrozil na něj pěstí a vstoupil do sluje, která se za ním s rachotem zavřela. Muž se zkroušeně vracel domů do Krupky. Sotva tam však došel, udělalo se mu nevolno a do několika dnů zemřel.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit