Tajemné mariánské zjevení nedaleko slovenské Turzovky

ARCHIV / KURIOZITY / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 17. 2. 2023

Mariánská zjevení jsou fenoménem, který snad v křesťanském světě ani nemá obdoby. I samotná církev je často na rozpacích, jak k tomuto jevu přistupovat.

K zázračným zjevením dochází v průběhu staletí po celém světě. Nebo snad lze všechny jejich přímé účastníky považovat za náboženské fanatiky či lháře?

Lesníkovo zjevení

Dne 1. června 1958 tehdy 42letý slovenský lesník Matúš Lašut při své pochůzce lesem, nedaleko obce Turzovka v Žilinském kraji na severozápadě Slovenska, prošel kolem stromu, na kterém visel prostý obrázek Panny Marie. Zbožný Lašut se před obrázkem pomodlil. Zcela jistě však neočekával, co bude vzápětí následovat.

Náhle se objevil světelný záblesk vycházející přímo z obrázku. Okolní les zcela zmizel a místo něj se objevily záhony květin, uprostřed nichž stála socha Bohorodičky se závojem kolem hlavy. Lesníkovi došlo, že se nejedná o sochu, nýbrž o živou bytost, jež se vznáší na obláčku z lehké mlhy.
Najednou se prostor, kde visel svatý obrázek, podivuhodným způsobem změnil. Místo obrázku se ve vzduchu začala vznášet zmenšená planeta Země a lesník nějakým podvědomým způsobem vytušil, že žlutá barva na ní vyznačovala nejen nížiny a roviny, ale i zlo. Naproti tomu zelená barva údajně zvýrazňovala pohoří a představovala dobro. Lašutovi se do mysli začala vkrádat Mariina slova o nutnosti modlitby a pokání. Jen tak prý zlo nezvítězí a lidé nezahynou.

Lašut prý Bohorodičku viděl celkem sedmkrát, naposledy dne 14. srpna 1958. Tehdy podle jeho slov Panna Maria, ozářená sluncem, stála vysoko nad korunami stromů. Jak sám uvedl, od té doby mu mizely nejrůznější zdravotní problémy, které jej trápily již několik let a s nimiž si ani lékaři nedokázali poradit. Byl snad slovenský lesník skutečně zázračně uzdraven?

Protože však Lašut o svých viděních nemlčel, dostal se velice záhy do hledáčku tehdejší policie. Byl několikrát uvězněn, označen za duševně nemocného a držen i na psychiatrii. Přesto však nikdy neodvolal ani jediné slovo popisující toto mariánské zjevení.

Souseda to také neminulo

Je zajímavé, že zde však docházelo i k jiným zázračným událostem. Lašutův soused měl tři noci po sobě sen, ve kterém ho Panna Maria žádala, aby se vydal na Živčák a našel tam pramen vody. Teprve po třetím snu se muž odhodlal vydat na určené místo, kde potkal záhadnou mladou ženu v modrém závoji, jež mu ukázala místo, kde má začít kopat. Náhle však zmizela. Po chvíli kopání se zde skutečně objevil silný pramen vody.

Dnešní vzpomínky

Dnes zde najdeme čtyři hojně navštěvované prameny. Jejich voda je snad skutečně léčivá, neboť toto místo každoročně navštěvují tisíce lidí z celého světa a u mnohých z nich následně dochází k až mnohdy zcela nevysvětlitelným vyléčením, a to velmi často prý i z velice závažných onemocnění. Ostatně i mnoho senzibilů považuje toto místo za energeticky velmi silné.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit