Tip na výlet: Zajímavosti, pověsti a legendy severu naší republiky

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / TOP články / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 27. 3. 2023

Město Duchcov v severních Čechách v okrese Teplice v Ústeckém kraji je známo zejména pobytem Giacoma Girolama Casanovy (1725, Benátky – 1798, Duchcov). Vydáte se na výlet?

Casanova, benátský spisovatel, dobrodruh, intrikán, špion, světoběžník, ale i diplomat, po sobě zanechal všestranné literární dílo. Nicméně celosvětově známý je zejména jako muž, jehož jméno se stalo synonymem pro svůdce žen. Této pověsti se těší pravděpodobně zásluhou svého nejvýznamnějšího autobiografického díla, tedy „Dějiny mého života“, v němž bez skrupulí popisuje svá početná milostná dobrodružství. Na duchcovském zámku působil poslední léta svého života jako knihovník. Světově proslulý Giacomo Casanova zřejmě zůstává nejvýznamnějším obyvatelem města Duchcova v celé jeho dosavadní historii. Ať už vše bylo jakkoliv, zásluhou pověsti přímo neodolatelného svůdce ženských srdcí přežívá v povědomí světové kulturní veřejnosti v podobě, jakou nám odkázal ve svých slavných Pamětech.

Mrtvý přízrak

Nedaleko Duchcova můžeme podniknout výlet na cisterciácký klášter Osek založený ke konci 12. století. V klášterních chodbách se zde měl zjevovat přízrak zdejšího opata Jeronýma, kterému bylo už v průběhu života připisováno mnoho záhadných a nevysvětlitelných schopností. Vypráví se, že uměl komunikovat se záhrobím a dokázal vídat i duchy. Po jeho smrti dne 14. června 1749 se nejen v klášteře, ale i v jeho okolí začaly dít zvláštní věci a svým zjevováním duch opata vystrašil nejednoho řeholníka i mnoho návštěvníků kláštera.

Nikam neodejdeš

V blízkosti kláštera si lze prohlédnout též ruiny hradu Osek nebo Rýzmburk. K pozůstatkům hradu, které jsou chráněny jako kulturní památka, se váže legenda o kopáči. Ten na hradě po mnoho dní velice tvrdě pracoval, aby pro svého pána vykopal tajnou chodbu. Namísto slíbených peněz se mu však nakonec dostalo velmi zvláštní odměny. Jeho pán z obavy, aby kopáč nikomu neprozradil cestu tajné chodby, nechal mladíka vsadit do věže a připravoval jeho popravu. Během noci však muž ze svého vězení záhadně zmizel. Avšak ještě dnes prý mohou návštěvníci hradu údajně zaslechnout jeho tajemné volání.

Rytíř alias drak

Jiná zdejší hradní pověst vypráví o rytíři zakletém do podoby draka, jenž hlídá poklad ukrytý v podzemí. Klíč k němu má mít toto tajuplné zjevení ukryté v tlamě. Ve zřícenině se též objevuje šedivý mužíček vyzývající ženy, aby drakovi tento klíč z ohyzdné tlamy vytrhly. Tímto neohroženým hrdinským činem by prý dotyčná dáma ze zakletí vysvobodila nejen rytíře, ale i šedivého mužíčka. Podniknete výlet a zachráníte je?

Nešťastná dívka

V areálu zříceniny gotického hradu Krupka nad městem Krupka v okrese Teplice pak najdeme kamenný náhrobek Sabiny z Vřesovic s latinským nápisem „Generosa domina Sabina” (Urozená paní Sabina). Tato dívka byla dcerou Volfa z Vřesovic, který Krupku získal do zástavy v roce 1547. Podle legendy zemřela Sabina velmi mladá, a to žalem pro rytíře, kterého velmi milovala. Její otec však mladíka nechal zrádně zabít. Pokaždé, kdy od Sabininy smrti uplyne opět přesně 100 let, vydává se přízrak nešťastné dívky na cestu hradními ruinami, usedavě pláče a marně hledá svého milého.

 

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit