Tip na výlet: Legendami protkaný norimberský kostel svatého Vavřince

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 29. 5. 2023

Norimberský kostel svatého Vavřince vypráví své příběhy a legendy. Roli v nich sehrává zazděný mnich, ztracený hoch i samotný ďábel.

Norimberský luterský kostel svatého Vavřince, německy Kirche St. Lorenz, gotická trojlodní bazilika z poloviny 13. století s vysokým halovým chórem z roku 1477 a dvěma věžemi v průčelí, stojí v jižní části starého města. Kostel byl vystavěn v letech 1250 až 1390 v gotickém stylu. V roce 1477 byla zvětšena východní část kostela. Za druhé světové války byl kostel vybombardován a znovu opraven. Dnes tuto církevní stavbu spravuje luteránská církev.

Je jedním z nejvýznamnějších středověkých kostelů v bývalém svobodném císařském městě Norimberku a jedním z prvních kostelů v Německu, který se v roce 1529 stal luteránským. Svatý Vavřinec tvoří městský pandanus ke staršímu kostelu svatého Sebalda a rovněž k císařskému hradu. Místní kostelní varhany jsou druhé největší v Německu a největší z varhan v evangelické církvi v Německu.

Jak již bylo zmíněno, kostel má dvě věže a mezi nimi devítimetrovou rozetu (kruhové okno) s erby Karla IV., který měl k městu velmi blízko a velice ho upřednostňoval, a jedné z jeho manželek, Anny Svídnické. Císaře Karla IV. uvidí v Norimberku každý, kdo se přesně v poledne projde po hlavním městském trhu. Pohled vzhůru vám spolehlivě zvedne zvuk orloje, kde sedm postav, kurfiřtů, vzdává hold císaři Svaté říše římské. Sedícím panovníkem zde není nikdo jiný než právě Karel IV.

Kostel vyprávějící příběhy

K tomuto kostelu se váže hned několik legend a pověstí. Jedna z nich vypráví o místním zazděném mnichovi. V interiéru této církevní stavby lze spatřit malou kamennou krysu, jež v tlamě nese klobásu. Soška má údajně připomínat provinilého mnicha a jeho následný osud. Tento mnich zde byl prý za trest za všechny své hříchy zaživa zazděn. Avšak delikvent měl štěstí v neštěstí, protože soucitná služka mu malým otvorem poskytovala jídlo i pití. Když pak byla v kostele spatřena krysa pobíhající se špičkou klobásy v tlamě, vše bylo ještě na základě onoho „znamení“ zváženo a přehodnoceno. Jako zázrakem stále ještě žijící mnich byl pak nakonec omilostněn a následně i osvobozen.

Legenda o ďáblovi zase vypráví příběh o horké hlavě neposlušného chlapce, který navíc často lhal a podváděl. Vše jednou došlo až tak daleko, že hoch o svých lžích dokonce prohlásil: „Pokud to není pravda, ať mě odnese ďábel!” Ten se skutečně dostavil téměř okamžitě a hříšníka vzal s sebou. Během letu vzduchem však mladík ztratil svou čepici, která se pak následně zachytila na hromosvodu střechy chóru kostela. Tuto událost zde má připomínat jakýsi plechový knoflík osobitého tvaru.

Právě v tomto kostele pak dostala při vyzvánění zoufalá matka zatoulaného chlapce vnuknutí, zda by jej domů nemohl navádět zvuk kostelních zvonů. Již nadobro ztracený chlapec, který tou dobou bloudil v hlubokém lese už hodně daleko za hranicemi města, celý utrmácený, roztrhaný a špinavý, skutečně nakonec našel díky této pomoci, včetně i dalšího vyzvánění z kostela svatého Sebalda, cestu domů.

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org
Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit