Legenda z Jičínska – Lze obelstít samotného ďábla?

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / DĚSIVÉ LEGENDY / 25. 8. 2023

Magický vrch Zebín s barokní kapličkou svaté Maří Magdalény, jež byla postavena kolem roku 1700, ovládá nejedna legenda. Na samém vrcholu kopce se kdysi údajně nacházela podivná skála a později kousek pod ní i malá kaple.

Nejznámější legendární vysvětlení jejich vzniku pojednává o klání se samotným příslušníkem pekla. Kdysi dávno prý nedaleko města Jičín bydlel mladý, avšak chudý muž jménem Vašek. Již dlouho se mu líbila mlynářova dcera Madlenka. I jí se mladý, šikovný Vašek líbil. Svoji lásku však před všemi tajili, neboť Madlenčin otec byl nejbohatším člověkem v kraji a doufal tudíž, že si jeho krásnou dceru za manželku vezme nějaký bohatý muž.

„Madlenko, nemůžeme už naši lásku ukrývat,” rozhodl se jednoho dne Vašek. „Půjdu k tvému otci a požádám ho o tvou ruku.” Madlenka souhlasila, ale tušila, že se otec rozzlobí. A měla pravdu. Vašek věděl, že nemá cenu mlynáře přemlouvat. Vyběhl ze statku a utíkal daleko od nespravedlivého člověka, který ho odmítl.

Najednou šel kolem upravený pán a pustil se s Vaškem do řeči: „Vidím, že potřebuješ peníze? Mohu ti je nabídnout, ale jenom pod jednou podmínkou: za sedm let zůstaneš navždy se mnou! Zoufalý Vašek souhlasil. Cizí muž mu poradil, aby kopal pod stromem na své zahradě, že právě tam najde vytoužený poklad, což se také stalo. Hned následující den ho pak lakomý mlynář rád přivítal do rodiny.

Sedm let poté

Uběhl sedmý rok, když se před Vaškem náhle objevil starý známý: „Tvůj čas vypršel. Půjdeš se mnou, jak jsi slíbil!” Teď už si Vašek všiml rohů na jeho hlavě a pochopil, že před ním stojí samotný čert. Nechtěl se však samozřejmě rozloučit s rodinou, a tak se snažil vymyslet způsob, jak by čerta obelstil. Až vymyslel plán.

„Čerte, myslím si, že bych ti mohl cestou do pekla utéct. Jistě nejsi tak rychlý jako já! Nechceš si mě raději ještě vyzkoušet?” Čert nakonec souhlasil: „Když budeš první, nechám tě jít, ale jakmile prohraješ, půjdeš se mnou!” Díky kamení v botě, které čerta zastavilo, ďábel však nakonec prohrál – a Vašek tak byl volný.

Legenda dále praví, že na místě, kde čert vysypal kamení z boty, vyrostl veliký kopec. Marně si lidé druhý den lámali hlavu nad tím, kde se tam vlastně vzal. Jenom Vašek se tiše smál a na věčnou památku svého souboje se samotným ďáblem nechal prý na vrcholku kopce vystavět kapličku. Skutečně tomu tak bylo – nebo je to pouze místní legenda? Každopádně pověstí o boji s pekelnými bytostmi najdeme v lidovém pojetí poměrně mnoho. Že by tedy podobné báje a pověsti mohly mít i nějaký reálný základ?

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit