Mystické putování v okolí Berouna: Bohyně Kotys i zkamenělí rytíři

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / TAJEMNO A EZOTERIKA / 21. 8. 2023

Při návštěvě obce Koněprusy ve Středočeském kraji bývá cílem většiny turistů prohlídka známých krápníkových jeskyní. Ty však zdaleka nejsou jedinou zajímavostí, co třeba bohyně Kotys a rytíři?

Zaujmout by mohl například i neobvyklý název vrchu Kotýz v blízkosti obce, který je opředen nejednou legendou, a to často již z dob keltského osídlení.

Starobylý kult koně

Pohybujeme se přibližně čtyři kilometry jihozápadně od středočeského města Beroun, kde se v krajině kromě vrchu Kotýz zdvihá další poměrně nevýrazné návrší s názvem Zlatý kůň. Obě tato místa jsou skutečně opředena nejednou pověstí, v níž se pravidelně objevuje motiv koně. Většina legend o Kotýzu se tedy točí kolem koní, respektive okolo bohyně, snad Kotys, nejčastěji zobrazované v podobě urostlé mladé jezdkyně divoce se prohánějící krajinou na mytickém bílém koni. V některých podáních pak tato bohyně údajně láká mladíky k divokým jízdám po skalních srázech.

Kotys, přadlena lidských osudů

Existují zde i místní varianty pověstí, ve kterých je Kotys vykreslována jako stařena. Bílý kůň však ani tentokrát nechybí. Za měsíčních nocí prý vyjíždí z Kotýzu a putuje po návrších až k posvátnému vrchu Damil u Tetína. Tato Kotys však naopak prý jezdívá zvolna a v pravici jako žezlo drží vřeteno, kterým má spřádat nit lidských osudů.

Zasloužený trest?

Po prohlídce Kotýzu je možné vydat se na nedalekou Koukolovou horu, která leží přibližně dva kilometry západním směrem. Také o ní existuje hned několik pověstí, spíše lidových, volně navazujících na starší legendy. Jedna z nich vypráví, že na vrcholu této hory kdysi stávala tvrz rytířů Koukolů z Popovic. Jednat se prý mělo o velmi zlé pány. Jeden z nich během bouřlivých nocí dokonce svolával kletby na své poddané.

Jednou, opět za bouře, údajně nebe vzplálo ohněm blesku a celý kraj zasáhl mohutný, až ohlušující úder hromu. Ráno, když bouře pominula a vyděšení lidé se odvážili vystoupit na horu, našli zdi tvrze rozmetané na všechny strany. Místo bylo pusté, až na několik velkých balvanů. Místní lidé byli přesvědčeni o tom, že se jedná o zakleté zlé rytíře, které nakonec dostihla spravedlnost.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit