Měsíc narození může předznamenat duševní nemoci

ARCHIV / KURIOZITY / 1. 12. 2023

Vědci zjistili, u koho je větší riziko schizofrenie a maniodepresivní psychózy na základě měsíce narození. Především děti narozené v zimě mají vyšší pravděpodobnost, že budou mít v budoucnu psychické problémy.

Takové poruchy, jako je deprese a nebo i schizofrenie, se právě častěji objevují u lidí narozených v zimních měsících, říkají američtí vědci. Výsledky experimentů, provedených odborníky z University Vanderbilt v Tennessee, ukazují, že temné a chladné období může narušovat biologický rytmus  těch, kteří se tehdy narodili, a vyvolávat poruchy, ovlivňující jejich zdraví.

„Víme, že nálada člověka je závislá mimo jiné na biologických hodinách. Selhání tohoto vnitřního mechanismu může vést k nevratným následkům, tedy k vážným poruchám,” řekl Douglas McMahon, autor studie.

Biologové studovali chování několika skupin myší, které byly tři týdny po narození umístěny v různých světelných podmínkách. Někteří hlodavci prožívali „léto”, tedy 16 světlých a 8 hodin tmavých. Druhá skupina byla umístěna v podmínkách „zimy”, 8 světlých a 16 hodin tmavých. Zbývající myši z kontrolní skupiny prožívaly 12 denních a 12 nočních hodin. O několik měsíců později byla všechna zvířata převedena na přirozený režim a biologové je i nadále monitorovali.

„Zjistili jsme, že výchozí světelné podmínky určují chování myší. Zvířata, která se narodila v zimních světelných podmínkách, mají sklon spíše déle odpočívat, těžce se přizpůsobovala režimu denního osvětlení,” říká Douglas McMahon. To znamená, že biologické hodiny jsou nastaveny v úplném počátku života a formuje je výchozí stav světla.

Narození v prosinci může přinášet i výhody

Jiné poznatky přinesli vědci z Institutu Maxe Plancka. Lidé, kteří se narodili v prosinci, mají vyšší pravděpodobnost, že se dožijí vyššího věku. Odborníci analyzovali biografie několika tisíc obyvatel Dánska a Rakouska a zjistili, že největší počet stoletých se narodil právě v posledním měsíci roku.

Ke stejným závěrům dospěli již dříve němečtí vědci, kteří spočítali, že pravděpodobnost dožití se až 105 let je až o 16 % vyšší u lidí narozených v prosinci než u jejich vrstevníků narozených v jiných měsících. Zimní děti jsou sice ohroženy častějším výskytem duševních poruch, ale zase jsou méně náchylné na kardiovaskulární onemocnění, diabetes a rakovinu.

Američtí lékaři jsou přesvědčeni, že děti narozené v únoru a březnu často trpí alergií na pyl. Vědci naznačují, že nezralý imunitní systém těchto dětí příliš intenzivně reagoval na kvetoucí břízy a trávy, když se s nimi poprvé setkaly v dubnu a květnu.

Deprese ovlivňuje celý život

Každý rok asi 150 milionů lidí na celém světě není schopno pracovat z důvodu deprese. Pouze americké ekonomice to způsobí roční ztráty ve výši více než 50 miliard dolarů. Tato částka zahrnuje náklady na 290 milionů ztracených pracovních dní, psychologickou péči a snížení pracovních schopností.

Podle prognóz WHO bude v budoucnu deprese na prvním místě na světě mezi všemi nemocemi, před dnešními infekčními a kardiovaskulárními nemocemi. Už nyní je to nejčastější onemocnění, které postihuje ženy. V USA, podle Americké psychiatrické asociace, deprese postihuje 15 milionů lidí. Jiné studie odhadují prevalenci depresivní poruchy mnohem výše – přes 26 % žen a 12 % u mužů.

V současné době je v USA deprese v pořadí druhá nejčastější příčina hospitalizace, ve Švédsku první. Celých 80 % antidepresiv předepisují ve většině západoevropských zemí, v USA a Kanadě všeobecní lékaři než psychiatři.

Pokud se i vy sami necítíte dobře a pociťujete příznaky deprese, neváhejte se obrátit na svého lékaře, případně na Linku první psychické pomoci. Nikdy svůj psychický stav nepodceňujte. Většina zdravotních pojišťoven nabízí příspěvek na terapeutické sezení.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit