Světové tradice v období Vánoc 1. část

ARCHIV / KURIOZITY / 6. 12. 2023

Pomalu se blíží Vánoce, celá naše země je pohádkově zasněžená, a tak se podíváme, jaké zvyky a tradice panují po celém světě. Leckteré nám mohou připadat zvláštní a neobvyklé. 

V České republice máme mnoho mnoho krásných zvyků, které jsou spojeny s prosincem a Vánoci. Ať už jde o oříškové lodičky, krájení jablka, pečení cukroví, nebo kapra ke štědrovečerní večeři. Každý si najde své tradice a předává je dál skrze své děti. V různých zemích světa však najdete spousty zvyklostí, jež pro nás budou pravděpodobně překvapivé, některé možná i podivné. A třeba se vám některá zalíbí natolik, že ji budete chtít začít praktikovat také.

Švédsko 

Původní švédským zvykem byla takzvaná Yule koza. Ta chodívala s Mikulášem a údajně měla moc ovládat samotného ďábla. Avšak v roce 1966 dostala tato tradice zcela nový život, jakmile někdo přišel s nápadem vyrobit obrovskou slaměnou kozu, dnes označovanou jako Gävle Goat. Koza je více než 12 metrů vysoká, 7 metrů široká a váží 3,6 tuny. Masivní zvíře je každoročně umístěné na stejném místě. Fanoušci tohoto zvyku mohou dokonce on-line sledovat přímý přenos stavby a pohledu na kozu, od první adventní neděle až do Nového roku, kdy je koza odstraněna.

Filipíny

Pokud se při pohledech na americké vánoční filmy divíte, jak moc místní lidé zdobí své domy a jejich interiéry, měli byste vidět, co dělají obyvatelé Filipín. Každý rok se ve městě San Fernando koná „Ligligan Parul” neboli Festival obřích luceren, s oslnivými lucernami, které představují Betlémskou hvězdu. Každá se skládá z několika rotujících světel a společně ozařují noční oblohu. Tento festival udělal ze San Fernanda hlavní město Vánoc na Filipínách.

Japonsko 

V Japonsku nejsou Vánoce oficiálním státním svátkem, ale přesto si spousta místních obyvatel tento den určitým stylem oslaví, a to především dobrým jídlem. Rodiny se zde však neschází společně doma u stolu, ale vydávají se do rychlého občerstvení KFC. Tato tradice začala v roce 1974 po velice úspěšné marketingové kampani s názvem „Kurisumasu ni wa kentakkii!”, v překladu „Kentucky na Vánoce!”. Řetězec si tuto vánoční popularitu udržel dodnes, a tak si Japonci na Vánoce buď objednávají donášku domů, nebo čekají klidně dvouhodinové fronty, jen aby se dostali do KFC a mohli si dát něco dobrého k jídlu.

Island

Na Islandu každou 13. noc před Vánoci navštíví místní děti Yule Lads., což je skupina 13 zlomyslných vtipálků. Děti noc před tím umisťují na okenní parapet botu a jdou spát. Ráno od v ní od Yule Lads dostanou buď bonbóny a drobné sladkosti, pokud byly hodné, nebo najdou shnilý brambor, jestliže zlobily. Možná nakonec uhlí není tak špatný dar.

Finsko 

Na Štědrý den ráno si finské rodiny dávají tradiční rýžovou kaši s mlékem, přelitou skořicí, medem nebo máslem. Kdo v kaši nalezne mandli, je toho dne vítězem. Samozřejmě dnes spousta rodičů s tímto zvykem trochu podvádí a schovají do kaše mandli všem dětem, nebo naopak mandle nedávají, aby se děti nerozčilovaly a nehádaly. Na závěr dne je tradice si odpočinout v sauně.

Nový Zéland

Vánoce v této zemi jsou poměrně nezvyklé, jelikož je to jako oslava Vánoc v létě. Místní tradice se soustředí kolem grilu, u kterého se rodiny a přátelé schází při neformálním vaření čerstvých mořských plodů, masa a sezónní zeleniny. Převládajícím vánočním stromem je pak Pohutakawa, místní pobřežní druh, který v prosinci kvete jasně červenou barvou a poskytuje stín během slunných dní. Ale dnes už není výjimkou ani jedle nebo borovice. Kolem stromku se zpívají koledy v angličtině i maorštině.

Dánsko 

Před příchodem křesťanství k Dánům byl Štědrý den oslavou jasnějších dnů, jól, protože nastal těsně před zimním slunovratem. Dnes Dánové zdobí své domy pověrčivými postavami zvanými nisser, o nichž se věří, že poskytují obyvatelům ochranu před zlými silami. Večer 24. prosince pak dánské rodiny umístí svůj vánoční stromek doprostřed místnosti a tančí kolem něj za zpěvu koled.

Martinik

Na malém francouzském karibském ostrově Martinik panuje dlouholetá tradice „la ribote”. Rodiny během adventu a na Nový rok navštěvují své sousedy a přináší k nim vánoční jídlo, jako jsou zdejší jamy, boudin créole, paštiky salé a dušené vepřové maso. Společně poté do časných ranních hodin zpívají vánoční koledy a k tradičním textům přidávají své vlastní kreolské verše.

Norsko

V této zemi začíná sezóna Vánoc zvaná julebord dnem 3. prosince a během měsíce se plní místními bary a restaurace. Rodiny slaví takzvané „Malé Vánoce” 23. prosince. Každá má své vlastní rituály, které mohou zahrnovat zdobení stromečku, výrobu perníkové chaloupky nebo konzumaci risengrynsgrøt, což je horký rýžový nákyp.

Irsko 

V Irsku nechávají přes noc v nějakém čelním okně vysokou červenou svíčku, která symbolizuje teplo a přístřeší pro sváteční sezónu. Tradiční vánoční irské jídlo často zahrnuje domácí pečenou husu, zeleninu, brusinky a brambory.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit