Své oči chraňte, zejména v letních měsících

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / 8. 6. 2022

Pomalu přichází léto a s ním i příval slunečních paprsků. Nejen naše pokožka, ale také oči si v tomto období zaslouží náležitou péči.

Nejdůležitější je především prevence. Je potřeba chránit své zrakové orgány proti slunečnímu záření, a to zejména v případě dětí. Nejúčinněji totiž můžeme ochraňovat oči do věku 18 let. Děti mají křišťálově světlou čočku, která nezadržuje ultrafialové paprsky, jež poškozují sítnici oka. Proto je nezbytně nutné, aby i malé děti pravidelně a důsledně nosily skutečně kvalitní sluneční brýle.

Zcela jistě neuškodí ani úprava našeho jídelníčku. Dopřejme si zejména potraviny bohaté na zinek a antioxidanty, především na vitamíny A, C a E. Ve větším množství jezte tmavě zelenou zeleninu, jako je třeba brokolice, hlávkový salát, růžičková kapusta, špenát, celer nebo zelí. V jarním období, kdy v přírodě můžeme najít nové výhonky kopřiv, je neocenitelný čistící čaj z těchto čerstvých léčivých bylinek.

Tři mušketýři

Pokud se vám potřebné látky nedaří v dostatečném množství přijímat z běžné potravy, zkuste je doplňovat uměle. Pro naše oči jsou výbornými léčebnými i preventivními prostředky mimo jiné též lutein, zeaxantin nebo pycnogenol.

Lutein je produkován výhradně rostlinami. Ve větším množství ho lze nalézt právě v listové zelenině, nejvíce v kapustě nebo špenátu. Značné množství se nachází i ve žlutých květech lichořeřišnice, v pampeliškách či vodnicích. Funkce luteinu je dána jeho antioxidačními účinky a pomáhá v pohlcování modré části viditelného světelného spektra (380-450 nm).

Zeaxantin, běžně obsažený například ve vaječném žloutku, v obilí, zelí, paprice, nejrůznějších druzích ovoce a také v semenech, náleží rovněž ke skutečně významným antioxidantům. Dostatečný příjem zeaxantinu má pozitivní vliv i na oddalování degenerace sítnice.

Obě tyto látky jsou hromaděny v sítnici lidského oka. Jak již bylo zmíněno, předpokládá se, že lutein spolu se zeaxantinem zde hrají ochrannou roli proti oxidačnímu poškození citlivého anatomického úseku oka volnými radikály a proti vysokoenergetickým fotonům. Obojí vzájemné působí ve smyslu oxidačního stresu, za který je mimo jiné zodpovědná právě modrá složka světla.

Oční sítnici dále ochraňuje i pycnogenol, což je poměrně vzácné, silné a špičkové fytofarmaceutikum v podobě extraktu z kůry borovice rodu Pinus maritima neboli borovice přímořské, která roste výhradně pouze v Biskajském zálivu ve Francii, a to jen na rozloze 4 000 čtverečních mil. Jedná se o záliv v Atlantském oceánu, nacházející se mezi Pyrenejským a Bretaňským poloostrovem. Záliv je kromě těchto výjimečných borovic, kde je zakázáno používat jakákoliv uměla hnojiva, známý rovněž neklidným mořem, častými proudy, bouřkami a vlnami. Výrobní postup pycnogenolu však již tak znám není, neboť je jako širokospektrální a velmi účinný prostředek nejen v oblasti prevence, ale i v léčbě desítek onemocnění chráněn celou řadou francouzských, amerických i britských patentů.

 

autor: Petr Matura
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit