Kočka může být i tekutá

ARCHIV / KURIOZITY / NEJČTENĚJŠÍ / SVĚT ZVÍŘAT / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 17. 6. 2021

Jsme zvyklí na to, že kočka je načechraná, krásná a přede. Ale její „vnitřní svět“ je mnohem bohatší a zajímavější. Příroda se zde výtečně postarala o velmi udivující fyziologii. A tak důkladně a přesně, že ji člověk bez uzardění musí srovnávat s prací hodináře a klenotníka. Vzhledem ke zvláštnostem struktury těla a celého organismu mají kočky obrovský potenciál talentů a zvláštních schopností. Vlastně jsou hotový zázrak.

Kocourci jsou leváci

To může být docela překvapivé, ale ve většině případů není vůbec nutné kotě zkoumat „pod ocáskem“, aby se určilo jeho pohlaví, což není vůbec jednoduché a dochází k omylům. Stačí se ale blíže podívat, kterou tlapku zvíře používá častěji. Když se po něčem ožene pravou tlapkou, pak je před vámi kočka. Pokud levou, pak je vysoká pravděpodobnost, že jde o kocourka. Jen výjimečně se vyskytnou výjimky, kdy kočka stejnou měrou používá obě tlapky.

Pád z výšky není problém

Každý ví, že kočky jsou vynikající „parašutisté“. Ani při pádu z velmi velké výšky nedojde k poškození integrity jejího organismu ani zdraví. A proč? Jakmile začne pád, kočka narovná záda jako hůl a poté roztáhne nohy v různých směrech. Současně použije ocas jako vyvažovač, nebo kormidlo, pokud chcete. A před dopadem na zem se kočka ohne v zádech, což jí připraví měkké přistání na všech čtyřech nohách!

Dalekozrací lovci

Pokud je kočka napadena někým, kdo se skrývá přímo vedle ní, bude mít opravdu strach. Dalekozrakost je vlastní absolutně všem kočkovitým šelmám. Ano, s periferním a nočním viděním nemají zvířata vůbec žádné problémy – kočka si všimne jakéhokoli pohybu a dokonce i ve tmě vidí perfektně. K tomu je však nutné, aby byl předmět od ní vzdálen alespoň 1 metr. A vše, co se hýbe a je blíže, vůbec neupoutá její pozornost!

Zázračný čich!

Pokud má člověk občanský průkaz nebo pas a zdravotní dokumentaci, pak u kočky toto všechno nahrazují feromony. Pokud se jedna kočka přiblíží k druhé a očichá ji, tak v tutéž chvíli o ní získá důležité informace – o přibližném věku, zdravotních problémech, zvycích, povaze a další. Podle nich si pak kočka vybírá partnery i přátele. A pokud čichové údaje vyhodnotí jako příznivé pro početí zdravých potomků, začne další sbližování.

Důležitý orgán

Aby nedošlo k dezorientaci kočky v prostoru, nestříhejte jí vousky. Je to orgán, který jí umožňuje pohybovat se hmatem. Díky vouskům na tlamě, přibližně stejně dlouhým jako je rozměr jejího těla na šířku, ucítí kočka na cestě všechny možné překážky, když o ně vousky zavadí, a zároveň bude vědět, zda daným místem projde, či ne.

Mlsné kočky

Zdá se vám, že je vaše kočka mlsná a vybíravá? Tak to máte pravdu. Jen pro srovnání, lidé mají 5 milionů čichových receptorů, zatímco kočky – pozor – 80 milionů! A navíc – některé receptory jsou spojeny s chuťovými pohárky, což kočkám umožní bleskovou rychlostí porovnat chuť s vůní. Proto se také kočka nikdy nepustí do žádného jídla, které si předtím neočichá!

A nakonec – tekutá kočka?

Není to tak dávno, co se našel mazaný nadšenec, který se z vědeckého hlediska snažil dokázat, že kočky jsou – tekuté. Jak jinak vysvětlit jejich schopnost prolézt i tam, kde s obtížemi projde i jen křeček? Je to samozřejmě vtip. Ale vědecké vysvětlení spočívá v tom, že kočka nemá klíční kosti. Takže kde v mezeře či otvoru projde hlavou, projde pak i celým tělem.

-skm-, obr.: pixabay (Petra Bajusová, Dim Hou a Sayaka Photos)

 


Štítky: , , , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit